x

Warszawski SEN powraca - w wersji azjatyckiej. Autorem menu Alon Than!

Kategoria: Miejsca    08.06.2020

Po kilku miesiącach przerwy warszawska restauracja SEN wraca w nowej, azjatyckiej odsłonie. Menu skomponował Alon Than, zdobywca pierwszego miejsca na World Sushi Cup Japan w 2015 roku. W karcie - autorska kuchnia łącząca styl japoński ze światowym trendem fusion.

Alon Than. Zdjęcie: materiały prasowe.
Alon Than. Zdjęcie: materiały prasowe.
SEN rusza 11 czerwca. Jedno z najpopularniejszych miejsc życia nocnego stolicy powraca w nowej odsłonie. Tym razem filarami lokalu będą restauracja oraz koktajl bar, w którym prym wiodą azjatyckie smaki. Mimo iż, klub oraz restauracja przez ponad trzy miesiące były zamknięte dla gości, ten czas został produktywnie wykorzystany. SEN to wciąż ta sama atmosfera i klimatyczne miejsce z widokiem na Wisłę. Restauracja i taras będą otwarte przez trzy dni w tygodniu, od czwartku do soboty od godziny 18.00 aż do ostatniego gościa.

– Trudna sytuacja spowodowana pandemią COVID-19 wymusiła na nas rewizję działalności i spojrzenie na SEN z zupełnie innej perspektywy. Paradoksalnie wróciliśmy do pomysłu, który narodził się ponad dwa lata temu, jeszcze przed otwarciem lokalu. Od samego początku chcieliśmy postawić na kuchnię azjatycką, która ma głębokie korzenie w Nowym Jorku i Kalifornii. Trzymiesięczna przerwa pozwoliła nam na opracowanie nowej strategii, która wpisze się w obecną rzeczywistość. Nie otworzyliśmy drzwi dla gości 18 maja, chcieliśmy poświęcić jak najwięcej czasu na dopracowanie wszystkich szczegółów, stawiając przede wszystkim na jakość. To skłoniło nas do nawiązania współpracy z Alonem Thanem, zdobywcą pierwszego miejsca w Światowym Pucharze Sushi w Tokio – mówią właściciele lokalu.

SEN wciąż oferuje ciekawe koktajle. W tym sezonie menu zostało oparte o świeże owoce, a barmani stawiają na orzeźwienie. Wszystkie pozycje doskonale komponują się z owocami morza oraz sushi. Wśród kluczowych składników możemy wyróżnić kolendrę, kardamon, hibiskus, yuzu czy trawę cytrynową.

Nowy szef kuchni Alon Than to Mistrz Świata w sushi Tokyo World Sushi Cup 2015, Ambasador World Sushi Skills Institute. Od 2006 roku stworzył w Polsce wraz z żoną, restauracje takie jak: Izumi Sushi, Kago Sushi oraz Matcha Bistro & Bar. Jest jurorem konkursów międzynarodowych, między innymi jak Global Sushi Challenge, Championnat de Sushi France. Posiadacz 2 DAN czarnego pasa kuroobi w sushi – jest to japoński egzamin rządowy – zdany na stopień mistrzowski DAN. Współpracuje z japońskimi stowarzyszeniami All Japan Sushi Association oraz World Sushi Skills Institute, którego jest ambasadorem, promując sushi na świecie, organizator egzaminów na Sushi Proficiency Test a także Poland Sushi Cup - polskich mistrzostw sushi. Posiada ponad 20 lat doświadczenia, którym naprawdę lubi się dzielić.
Nasz wywiad z Alonem Thanem (sprzed pandemii) możecie przeczytać tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej