x

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Kategoria: Miejsca    16.06.2020

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Już jesienią Browary Warszawskie, inwestycja Echo Investment, wypełni się – za sprawą marki Bakery – kuszącymi zapachami, smakami i kolorami.
– Klienci będą mogli kupić pieczywo, kanapki, słodkości, powidła i przetwory. W ofercie będą też: kawa, soki tłoczone z całych i świeżych owoców, a nawet białe i czerwone wino pod marką Bakery – zapowiada Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Na oczach klientów
Piekarnia Bakery Browary Warszawskie otoczona nowoczesną, ergonomiczną i designerską architekturą, będzie otwarta z trzech stron – transparentna i dostępna. Goście lokalu będą mogli obserwować każdy etap produkcji i przekonać się jak powstaje, rośnie oraz zarumienia się zdrowe pieczywo – na naturalnym zakwasie, bez sztucznych dodatków, barwników, polepszaczy.
– Będziemy piec bez kompromisów – zapewnia  Bartłomiej Rychcik.
Bakery Browary Warszawskie zagospodaruje lokal o powierzchni 100 metrów kwadratowych. Oprócz produkcji – z piecami czy dwuramiennymi mieszalnikami imitującymi pracę ludzkich rąk – w lokalu znajdą się różne warianty miejsc dla klientów: do odpoczynku, pracy, spotkań z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi czy partnerami biznesowymi.

Michał Paleta - artysta od croissantów
Szefem rzemieślniczej piekarni został Michał Paleta, warszawski ekspert od francuskiego pieczywa.

Michał Paleta, szef kuchni i współwłaściciel Bakery Browary warszawskie. Zdjęcie: Dagmara Rosiak.
Michał Paleta, szef kuchni i współwłaściciel Bakery Browary warszawskie. Zdjęcie: Dagmara Rosiak.
– To artysta od croissantów – zachwala Rychcik. – Ale nie tylko, bo również od pain au chocolat, pain aux raisins, pain aux noix de pécan czy danish z przeróżnymi nadzieniami.
Paleta jest absolwentem irlandzkiej Killybegs Culinary College. W Polsce pracował w tak uznanych restauracjach jak Concept 13, a także w Hotelu Monopol we Wrocławiu i Hotelu Warszawa.
W menu jego piekarni znajdzie się polskie i francuskie pieczywo: chleby, bułki, bagietki, ciabatty… na naturalnym zakwasie wyprowadzanym z mąki pszennej lub żytniej, w przypadku wyśmienitych wyrobów viennoiserie. W Bakery Browary Warszawskie będą powstawać także wybory viennoiserie na naturalnym zakwasie, co w branży piekarniczej jest prawdziwą sztuką.
– Będziemy sięgać po sprawdzone francuskie i staropolskie przepisy – informuje Michał Paleta  – Wszystko w oparciu o najwyższej jakości składniki od sprawdzonych dostawców. Mąkę razową będziemy mielić na miejscu pod czujnym okiem klientów. Nasze pieczywo będzie naturalne i zdrowe. I co najważniejsze… powtarzalne. Systematycznie i konsekwentnie tworzone każdego dnia. Zawsze na najwyższym poziomie. To dla mnie priorytet – dodaje.
Specjalnością Bakery Browary Warszawskie będą między innymi ciemne croissanty: na słodko – np. na bazie kakao, kawy i budyniu, i na słono – np. na bazie węgla aktywowanego, łososia wędzonego i sera koperkowego. Menu będzie sezonowe – dodatki będą zmieniane w zależności od pory roku: jesienią i zimą w chlebie znajdą się ziemniaki lub dynia, a na wiosnę – czosnek niedźwiedzi.
Browary Warszawskie. Wizualizacja: materiały prasowe.
Browary Warszawskie. Wizualizacja: materiały prasowe.

Bakery, zarządzane przez Bartłomieja Rychcika, to rzemieślniczy koncept piekarniczo-cukierniczy działający w lokalizacjach typu premium: elitarnych centrach biznesowych i zrewitalizowanych obiektach historycznych. Koncept hołduje tradycji – wytwarzane w nim pieczywo powstaje na naturalnym zakwasie. Bez sztucznych dodatków i konserwantów. Pierwszy lokal pod marką Bakery powstał przed rokiem na warszawskim Wilanowie, gdzie wspólnikiem i szefem jest Damian Lewandowski.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej