Karta w Hugonówce jest krótka, zmieniana sezonowo, oparta na naturalnych składnikach oraz produktach bio od lokalnych producentów. Z propozycji wytrawnych godne polecenia są popisowe bajgle: sadzony, z łososiem, z pieczonym burakiem i kozim serem. Jeśli dotrzemy do Konstancina rano, załapiemy się na ofertę śniadaniową, a w niej m.in. omlety, owsiankę, domowe pasty oraz sałaty.
Oczywiście, jak na kawiarnię przystało, Hugonówka stawia na słodkości. Ciasta w większości tworzone są na miejscu, część przy współpracy z zaprzyjaźnioną pastry chefową. Delektować można się m.in. tortem bezowym, brownie, ciastami marchewkowymi i sezonowymi, np. rabarbarowym. Specjałem jest zaś Konstantynka – autorski wypiek, którego nazwa pochodzi od imienia Konstancji, hrabiny Skórzewskiej z Potulickich. Jego receptura jest pilnie strzeżona, a samo ciasto dostępne tylko w Hugonówce. Kawiarnia oferuje także lody rzemieślnicze oraz oczywiście kawę, 100% arabica, paloną we Włoszech. Ceny porcji ciast zaczynają się od 7 zł, a sięgają 16 zł za torty i bezy. Menu wytrawne to przedział 12-25 zł.
Adres: ul. Mostowa 15, Konstancin-Jeziorna
Liczba miejsc: 36 wewnątrz, 40 – tarasy + altana
Właścicielki: Renata Wysocka, Ewa Nowak
Chef de partie: Wojciech Gurtiakow
Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.