x

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    23.06.2020

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Właściciele mają już doświadczenie z kuchnią włoską, Mikołaj posiada dwie inne pizzerie – Tutti Colori, a Tomasz od wielu lat zajmuje się pizzą, pracował i uczył się w Anglii, Kopenhadze, Neapolu, pierwsze kroki stawiał zaś w Mące i Wodzie, gdzie zafascynował się pizzą neapolitańską. Taką też wersję włoskiego placka znajdziemy w Nonnie, bazuje on oczywiście na ultracienkim cieście, wilgotnym, z napowietrzonym rantem, a przygotowywany jest w piecu opalanym drewnem. Menu jest krótkie i cały czas ewoluuje. Dostępne są: pizze czerwone (13 rodzajów, w tym wegańska) oraz 4 białe, do tego 4 przystawki, 2 sałaty i desery z Cukru Pudru. Poza klasycznymi propozycjami jak margherita czy diavola w karcie są ciekawsze, choć wciąż nieprzekombinowane propozycje. Absolutnym hitem jest pizza Nonna (burrata, czosnek, oregano, bazylia, oliwa), Mortadella (mozarella fior di latte, mortadella, pesto pistacjowe, pomidorki cherry, bazylia) czy też Cotto ze świetnej jakości prosciutto, z mozzarellą, parmezanem, bazylią i oliwą. Od czasu otwarcia pojawiły się sezonowe pozycje, z czosnkiem niedźwiedzim czy szparagami. Produkty są włoskie, w większości certyfikowane. Kawa pochodzi z warszawskiej palarni WeBrew. Na miejscu bez użycia półproduktów przygotowywane są napoje zimne, takie jak napary czy lemoniady (9 zł), a także podstawowe koktajle alkoholowe. W karcie jest piwo i 12 win, wszystkie dostępne na kieliszki, a cena butelki nie przekracza 100 zł. W Nonnie można usiąść przy stoliku lub przy barze. Otoczeni jesteśmy surowym wnętrzem przepięknej kamienicy znajdującej się na tyłach Krakowskiego Przedmieścia, tuż przy Teatrze Polskim i nieopodal Uniwersytetu Warszawskiego. Nic, tylko pielgrzymować! 

Adres:  ul. Oboźna 11, Warszawa 
Właściciele: Tomasz Szydłowski, Mikołaj Gintowt 
Liczba miejsc: 30 w środku, 30 w ogródku od 20 czerwca 
Przedział cenowy: pizza – 21-39 zł, przystawki – 9-42 zł, desery – 15 zł 

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

 

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej