– Jestem ogromnie zaskoczony. O wszystkim doniesiono mi dziś rano, gdy wróciłem z pracy po nocnej zmianie, byłem więc zmęczony i w pierwszej chwili pomyślałem, że to żart. Oczywiście bardzo się cieszę! Nie wiem, jak to wpłynie na moją dalszą karierę i rozwój mego biznesu. Na razie oswajam się z tą informacją, nie miałem czasu pomyśleć, czy i jak wykorzystam ją marketingowo. Na pewno dalej będę robił swoje, czyli będę piekł ciastka - powiedział nam Tomasz Deker.
Deker został nominowany do nagrody na wniosek Polskiej Akademii Gastronomicznej. Wśród nagrodzonych obok niego znaleźli się także światowi mistrzowie:
Cédric Grolet – francuski cukiernik, uznawany obecnie za jednego z topowych cukierników na świecie. Jest znany z tworzenia deserów podobnych do owoców
Paco Torreblanca – jedna z najbardziej rozpoznawalnych osobistości kulinarnych w Hiszpanii i cukiernik mogącym poszczycić się wieloma nagrodami.
Pierluigi Portinari (Ristorante La Peca, Lonigo, Vicenza)
oraz João Henriques (Patisserie Eclair, Portugalia).
– Wielkie wyróżnienie i wielka radość znaleźć się w takim gronie! – cieszy się Tomasz Deker.
– Od samego początku zapraszaliśmy was do brasserie na mistrzowskie desery przygotowywane z pasją, która w cukiernictwie jest nieodłącznym elementem tworzenia. A teraz to ogromne wyróżnienie i wielka duma, że nasz chef znalazł się w takim gronie – tak z kolei sukces swego szefa komentuje załoga jego restauracji Tu Można Marzyć w Gdańsku Oliwie.
Tomasz Deker to mistrz cukiernictwa, właściciel lokali Tomasz Deker i Tu Można Marzyć. Członek Fundacji Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Pochodzi z Poznania i tam rozpoczął swoją karierę w jednej z lokalnych cukierni. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych poznańskich restauracjach oraz zagranicą m.in. w szwajcarskiej L'Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował w Ośrodku Szkoleniowym dla Cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył m.in. kursy rzeźby w czekoladzie, stylu angielskiego, nowoczesnej dekoracji, karmelu. Szkolił się także w Belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenôtre koło Paryża. Wieloletni szef cukierni w sopockim Hotelu Haffner. Współpracował jako technolog w Barry Callebaut Belgia, Barbara Luijckx Holandia a także Modecor Włochy.
Juror w wielu rozmaitych konkursach (Arte Culinaria Italia, Bocuse d'Or Europe, Dorszowe Żniwa, Sielawa Blues), uczestnik wielu pokazów oraz projektów kulinarnych w Polsce (Festiwal Kuchni Greckiej, Wine&Food Noble Night, Festiwalu Dobrego Humoru, Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, Restauracja Mistrzów w Starych Jabłonkach), a także reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w wielu międzynarodowych olimpiadach (dwukrotny brązowy medal na Culinary World Cup w Luksemburgu, złoty medal World Barbecue Championships).
Organizator Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych pod patronatem Prezydenta Miasta Gdyni. Stale zapraszany na targi, konferencje i inne najważniejsze imprezy kulinarne i lifestyl’owe w Polsce a jego sukcesy są nieustannie odnotowywane w prasie i w mediach.