x

Jakie wina najlepiej smakują w latem?

Kategoria: Wino    10.07.2020

W słoneczne dni w restauracjach goście chętniej zamawiają wino - delikatne, orzeźwiające i dobrze schłodzone. Podpowiadamy, które szczepy najlepiej smakują w czas kanikuły.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wina musujące, białe, różowe – to najlepszy wybór. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Oto one.

Musujące
Wina musujące w zależności od poziomu cukru resztkowego mogą być wytrawne lub słodkie. Na butelkach spotkamy oznaczenia wytrawności od brut nature do doux, a także informację o poziomie nasycenia dwutlenkiem węgla. Pod względem intensywności musowania wina zasadniczo dzielimy na dwie kategorie:
• Frizzante – wino o niskiej zawartości dwutlenku węgla. W języku polskim takie wina czasami określa się terminem „perliste”. Przykładem mogą być wina z apelacji moscato d’asti, lambrusco, czy niektóre vinho verde.
• Spumante – wino w pełni musujące. Jest to najczęściej spotykana kategoria w przypadku takich win jak szampan, prosecco, cava czy cremant. Pamiętajmy jednak, że większe nasycenie dwutlenkiem węgla, to niekoniecznie większa przyjemność. Wszystko zależy od osobistych upodobań.

Białe
W ciepłe dni dobrym wyborem będą młode, lekkie wina o wyraźnej kwasowości i owocowych nutach.
– Polecam takie szczepy jak pinot grigio, verdicchio, chenin blanc, a także inne z cieplejszych regionów. Wśród polskich win na uwagę zasługuje seyval blanc – podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Różowe
Różowe wina obrosły mitami: że byle jakie, że kobiece, że nie warto. A prawda jest zupełnie inna. Oprócz różnorodności stylów, które rozciągają się od wytrawnych spokojnych po słodkie musujące, różowe wina spotyka się pod wieloma nazwami. Ze względu na kraj pochodzenia może być to rosé, rosado, pinkish, blush lub white zinfandel. Pamiętajmy również, że wina różowe, ze względu na niską zawartość tanin i swój charakter, prawie nigdy nie nadają się do starzenia. Te wina muszą być „młode”, więc szukajmy najnowszych roczników i nie trzymajmy win różowych za długo.
– Jeżeli szukamy lekkiego, niezbyt wytrawnego wina możemy posiłkować się różami znad Loary, np. znaną apelacją rosé d’anjou. Inny region, który należy do klasyki tej kategorii to Prowansja. Choć kojarzy się z cukierkowym, nadmorskim życiem, słynie z win raczej wytrawnych, jak np. côtes de provence. Świetne rosé o radosnym, letnim charakterze oraz zapachu truskawek i poziomek znajdziemy również u polskich producentów w województwie zachodniopomorskim – poleca Jan Czyż.

Jak szybko schłodzić wino?
Aby w pełni docenić smak i aromat win różowych, białych i musujących należy je schłodzić od 8°C do 12°C. Jeśli jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to są dwie, dużo szybsze metody.
Pierwsza: owijamy butelkę ręcznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkładamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimną wodą
w misce lub coolerze, i włożenie tam butelki wina na kilkanaście minut.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej