x

Maciej Żakowski: Restaurant Club, czyli nowy wspaniały gastroświat

Kategoria: Lifestyle - blog    20.07.2020

Wyjątkowe czasy wymagają wyjątkowych decyzji i działań. Przyjmujemy to wyzwanie i otwieramy Restaurant Club - nowoczesne źródło gości i przychodów dla restauracji.

Maciej Żakowski. Foto: materiały prasowe.
Maciej Żakowski. Foto: materiały prasowe.
Kiedy po sztormie wychodzi na chwilę słońce, trzeba brać się do roboty i budować nową rzeczywistość. Będzie to nowocześniejszy świat, w którym restauracje lepiej odnajdą się w „nowej (nie)normalności” i kolejnych nadchodzących kryzysach. Łatwiej im będzie konkurować z domową kuchnią, m.in. dzięki inteligentnemu systemowi dotarcia do właściwych gości, który ogranicza przy tym wydatki na reklamę. 
Gastronomia, stanowiąc dziś kilka procent gospodarki, poza festiwalami restauracyjnymi właściwie nie jest obecna w internetowym handlu. Można spierać się o miejsce restauracji w wirtualnym świecie i narzekać, że „kiedyś było lepiej”, a „dzisiejsza młodzież nie wie, o co chodzi”. Ale można też zakasać rękawy i całą energię włożyć w budowę dostępności oraz silnego wizerunku polskiej niezależnej sceny restauracyjnej. Również dlatego, że w ciągu najbliższych lat może okazać się ona zagrożonym gatunkiem. I wymrzeć. 
Tylko razem możemy stawić czoła obecnej sytuacji, nadchodzącym kryzysom czy konkurencji ze strony innych form rozrywki. Wspólną postawą i silną linią komunikacji powinniśmy budować wizerunek jakościowy naszej branży. Naszą misją jest dalsza, nowoczesna technologicznie i ambitna promocja doświadczenia restauracyjnego. To walka o jego odpowiednie miejsce na mapach kultury i życia społecznego. 
Dlatego właśnie ruszył Restaurant Club. Nowoczesna platforma nie tylko do rezerwacji stolików, ale przede wszystkim służąca ograniczeniu rosnących kosztów promocji oraz realnemu zapełnianiu restauracji każdego dnia (dzięki m.in. festiwalom, rabatom, degustacjom). Nowa platforma opiera się na doświadczeniu prawie miliona gości festiwalu Restaurant Week. Aż 91% z nich odpowiedziało twierdząco na pytanie, czy chce korzystać z modelu Restaurant Week na co dzień. Podobne dane spłynęły od restauratorów. Czas więc wspólnie zawalczyć o to, by goście, którzy dziś wszystko mają pod ręką w internecie, częściej wybierali doświadczenia w niezależnych polskich restauracjach.
Jednak platforma wspólnych działań to nie tylko inteligencja nowoczesnego oprogramowania, które zwiększy zarówno przychody, jak i rentowność niezależnych restauracji. To przede wszystkim wspólna, wielka i niekończąca się kampania reklamowa na rzecz wychodzenia do niezależnych, autorskich lokali. Autorskie restauracje zyskają reklamową obecność w świecie zdominowanym przez kreatywne i skuteczne marki wielkich rynkowych graczy. W grupie siła, także dlatego, że gdyby połączyć wydatki reklamowe kilku tysięcy niezależnych lokali, to scena restauracyjna z łatwością mogłaby konkurować reklamowo z centrami handlowymi czy z serialowymi platformami. 
Razem możemy działać taniej i mądrzej. Gdy będziemy mieć bazę gości (zaczynamy od prawie 250 tys.), możemy nakłaniać ich do restauracyjnych wyjść w terminach, które im pasują. A dzięki wiedzy o strukturze ich rezerwacji, sugerować oferty zgodne z tym, czego oczekują. Część gości skorzysta z systemowych rabatów Restaurant Club, aby odkryć nowe miejsca. Inni dobiorą odpowiednie menu. Jeszcze inni będą po prostu rezerwować wymarzone stoliki w restauracjach, do których czasem trudniej się dodzwonić. 
W każdej restauracji najważniejsi są goście. Nowoczesne narzędzia Clubu pozwalają zrozumieć ich lepiej i sprawić, by w niezależnych polskich restauracjach było ich więcej. To szansa dla nas wszystkich, aby zbudować nowy i solidny restauracyjny świat. Zdolny do konkurowania z najlepiej i najmądrzej reklamowanymi pokusami współczesnej rozrywki. 
Zapraszamy do Clubu niezależnej polskiej sceny restauracyjnej – Clubu gości i restauracji. Wystarczy wejść na RestaurantClub.pl.
Do zobaczenia przy stole! 

Autor: Maciej Żakowski

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Chrząstowski: Poznań doceniony

W rodzimym światku gastronomicznym zapanowała ostatnio euforia. Ożył temat polskich restauracji w przewodniku Michelin.

Tomasz Źródłowski: Wino jest w porządku, ale... whisky jest szybsza

"Wine is fine, but whiskey’s quicker Suicide is slow with liqueur Take a bottle, drown your sorrows Then it floods away tomorrows" Ozzy Osbourne

Maciej Nowaczyk: W polskim winiarstwie najlepsze jeszcze przed nami

"The best is yet to come" - tytuł utworu Franka Sinatry chyba najlepiej oddaje prognozy dotyczące przyszłości branży winiarskiej w Polsce. Oby się spełniły!

Szef bez butów chodzi? Szef kuchni Przemysław Kaczmarek o tym, jak jadają kucharze

- Parafrazując znane przysłowie, chcę opisać zjawisko, które jest charakterystyczne dla naszej branży. Jak jadają szefowe i szefowie kuchni? Zazwyczaj szybko, na stojąco, nieregularnie i dość przypadkowo... - pisze Przemysław Kaczmarek, regionalny szef kuchni Unilever Food Solutions Polska.

Adam Chrząstowski: Małżeństwo z rozsądku

Jestem ciekaw, czy dobrze wam się kojarzy powyższy tytuł? Jedni powiedzą - jeśli związek, to tylko z miłości. Inni, że poważna decyzja podjęta na chłodno, bez emocji, lepiej rokuje, i to właśnie nazywamy rozsądkiem.

Agata Noszczyk: Nie próbuję być na sto procent "stąd"

Czwartek, wczesne popołudnie. Do restauracji wchodzi Pan Janusz, przywozi jak co tydzień ziemniaki,cebulę i buraki. Jego syn dźwiga worek marchewki, a w drugiej ręce niesie pęk porów. Przemarznięte, ale biorę.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej