- „Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack”. Foto: materiały prasowe.
Jej autorami są Arlin Smith, Andrew Taylor i Mike Wiley, współwłaściciele otwartej w 2012 r. restauracji Eventide Oyster Co. w Portland, która zyskała status kultowej i w prostym stylu, w niezobowiązującej atmosferze serwuje dania z najlepszej jakości skarbów morza. Oprócz 120 przepisów znajdziecie tu precyzyjne instrukcje, jak krok po kroku obchodzić się z owocami morza, jak je przechowywać, oczyszczać i jak dobrać sposób obróbki. Obok klasycznych przepisów są autorskie dania, z których lokal słynie od kilku lat, np. ogon halibuta z sezamem, ostrygi z kimchi i ryżem czy Lobster Roll w wersji z palonym masłem. Brzmi jak udane wakacje? Taka jest właśnie ta książka!
„EVENTIDE: RECIPES FOR CLAMBAKES, OYSTERS, LOBSTER ROLLS AND MORE FROM A MODERN MAINE SEAFOOD SHACK”, ARLIN SMITH, ANDREW TAYLOR AND MIKE WILEY, WYD. TEN SPEED PRESS, 2020 R.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2020 nr 196.