x

15 najlepszych restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne [AKTUALIZACJA]

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.07.2020

Zwycięskie lokale wytypowało kilka tysięcy gości, którzy wzięli udział w plebiscycie "Najlepsza Restauracja" zorganizowanym przez MAKRO Polska. Mogli oni głosować na lokale uczestniczące w programie Polskie Skarby Kulinarne.

Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie oraz promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu restauracji z pięciu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni.

Aby uhonorować najlepsze lokale, MAKRO Polska zorganizowało specjalny plebiscyt.
– Klienci, którzy odwiedzili restauracje położone na kulinarnym szlaku Polskich Skarbów, mogli przyznać od 1 do 5 „koron” i wyróżnić w ten sposób najlepsze adresy – wyjaśnia Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej MAKRO Polska. – Ocenie podlegał sam posiłek, ale także wystrój miejsca czy jakość serwisu. Szczególnie cenny był zaś fakt, że wyboru zwycięzców dokonali ci, na których gastronomii zależy najbardziej, czyli jej klienci.

Przedstawiciele krakowskiej restauracji Handelek. Foto: materiały prasowe Makro.
Przedstawiciele krakowskiej restauracji Handelek. Foto: materiały prasowe Makro.
Zwycięskie restauracje, a także te z miejsc 2. i 3. w każdym z regionów, zostały zaprezentowane w specjalnym albumie. Zgodnie z ideą programu Polskie Skarby Kulinarne, opowieści sprzed wieków łączą się w nim z prezentacją miejsc, dzięki którym możemy ponownie odkrywać zapomniane smaki i związane z nimi historie nie tylko kulinarne. W albumie zaprezentowano też szefów kuchni zwycięskich restauracji oraz ich popisowe dania, inspirowane dawnymi recepturami sprzed stu, a nawet trzystu lat.

Lista restauracji nagrodzonych w plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne

WARSZAWA
Restauracja Lalka Marszałkowska
Restauracja Pyzy Flaki Gorące
Restauracja Mozaika

KRAKÓW
Restauracja Handelek
Restauracja W Starej Kuchni
Restauracja Kogel-Mogel

Przedstawiciele restauracji Kiyrnicka by Saguła z Kościeliska. Foto: materiały prasowe Makro.
Przedstawiciele restauracji Kiyrnicka by Saguła z Kościeliska. Foto: materiały prasowe Makro.
TRÓJMIASTO I POMORZE
 Restauracja Kobaltowa w Hotelu Tristan w Kątach Rybackich
 Restauracja Różana w Hotelu Różany Gaj w Sopocie
 Restauracja Słona Woda w Hotelu Testa w Sopocie

WROCŁAW I DOLNY ŚLĄSK
 Restauracja Tivoli w Legnicy
 Restauracja Browar Jedlinka w Jedlinie-Zdroju
 Kawiarnia Przyjaciółki Brunch & Coffee w Polanicy-Zdroju

ZAKOPANE I PODHALE
 Restauracja Mała Szwajcaria w Zakopanem
 Restauracja Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
 Restauracja Kopieniec w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu

Od połowy lipca trwa kolejna edycja plebiscytu "Najlepsza restauracja". Zapraszamy zatem do restauracji i do głosowania na www.polskieskarby.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej