

Hala Lipowa - pierwszy food hall w Krakowie


Hala Lipowa na Zabłociu to zróżnicowana oferta gastronomiczno-rozrywkowa: pięć restauracji, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody.
Wyróżnikiem Hali Lipowej jest zróżnicowana oferta gastronomiczna dostępna zarówno w dzień, jak i w nocy. W Hali Lipowej znajdziemy rzymską pizzę na wagę oraz kilka innych klasyków włoskiej kuchni od uwielbianej Pizzerii Vicenti, tradycyjne greckie jedzenie od Minoas Greek Souvlaki, hiszpańskie tapasy serwowane przez Hasta Mañana, kanapki i burgery od Huty Mięsa (również w wersji wegetariańskiej) czy syryjskie falafele i hummus w najróżniejszych konfiguracjach od Mazaya.
Sercem hali jest cocktail bar z pierwszym multitapem na Zabłociu, serwującym rzemieślnicze piwo z aż 20 kranów. Miłośnicy kawy również nie będą zawiedzeni – jedno ze stanowisk objęła Dobra Palarnia Kawy, która zaparzy wypalaną samodzielnie kawę. O lody zadba znana włoska lodziarnia Katanè. Zjeść w Hali będzie można codziennie od 10.00 do 22.00, a korzystać z baru znacznie dłużej.
Sam koncept food halli wywodzi się z przydworcowych stref gastronomicznych i zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Polsce hale jedzeniowe pojawiły się już w Gdańsku, Warszawie czy w Poznaniu. Naturalnie przyszedł więc czas na Kraków. Food hall w swoim założeniu łączy niewielkie, lokalne inicjatywy gastronomiczne, które współdziałają pod jednym dachem, tworząc przestrzeń ze zróżnicowaną ofertą i możliwościami organizacji inicjatyw kulturalnych.
Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

