

Ponowne obostrzenia dla gastronomii w 19 powiatach


Od 8 sierpnia w 19 powiatach będą obowiązywać nowe obostrzenia. Dotyczy to miejsc, w których zanotowano większą liczbę zachorowań na COVID-19 w ostatnich dwóch tygodniach. Zmieniono tam m. in. zasady zasłaniania ust i nosa, a także zmniejszono limit klientów w restauracjach czy na imprezach.
Lista powiatów, w których wracają obostrzenia powstała na podstawie analiz dynamiki wzrostów zakażeń w ciągu ostatnich 14 dni. Jeśli nowych zachorowań było powyżej 12 na 10 tys. mieszkańców, wtedy powiat zaliczany jest do czerwonej strefy, a jeśli między 6 a 12 na 10 tys., to do żółtej strefy. Lista powiatów, w których obowiązują dodatkowe obostrzenia będzie poddawana bieżącej analizie i modyfikowana dwa razy w tygodniu.
Najważniejsze zmiany
Nowe obostrzenia dotyczą m. in.: obowiązku noszenia maseczek w przestrzeni publicznej (w strefie czerwonej), a także organizacji targów i kongresów, wydarzeń sportowych i kulturalnych, gastronomii, sanatoriów, wesel, transportu.
Co to oznacza dla gastronomii? W lokalu i ogródku klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa zakrywa usta i nos. Obowiązuje dystans – 1 osoba na 4 m kw. Wesela i inne imprezy w strefie czerwonej mogą być organizowane do 50 osób, w strefie żółtej – do 100 osób. Organizacja kongresów i targów w strefie czerwonej będzie zakazana, a w strefie żółtej – będzie możliwa przy zachowaniu dystansu 1 osoby na 4 m kw.
Działalność hotelowa jest dopuszczalna, z wyłączeniem działalności klubów i dyskotek.
W jakich powiatach wprowadzono dodatkowe obostrzenia?
9 powiatów strefy czerwonej, w której zasady bezpieczeństwa są najbardziej rygorystyczne:
ostrzeszowski (woj. wielkopolskie)
nowosądecki (woj. małopolskie)
Nowy Sącz (woj. małopolskie)
wieluński (woj. łódzkie)
pszczyński (woj. śląskie)
Ruda Śląska (woj. śląskie)
rybnicki (woj. śląskie)
Rybnik (woj. śląskie)
wodzisławski (woj. śląskie)
10 powiatów strefy żółtej, w której obostrzenia będą mniejsze:
wieruszowski (woj. łódzkie)
Jastrzębie Zdrój (woj. śląskie)
jarosławski (woj. podkarpackie)
Żory (woj. śląskie)
kępiński (woj. wielkopolskie)
przemyski (woj. podkarpackie)
cieszyński (woj. śląskie)
pińczowski (woj. świętokrzyskie)
oświęcimski (woj. małopolskie)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

