x

Znamy wyniki tegorocznego Konkursu Polskich Win w Jaśle!

Kategoria: Wino    12.08.2020

Grand Prix VII Konkursu Polskich Win i tytuł Championa w kategorii wina specjalne otrzymał Hibernal 2019 z Winnicy Zamkowej. O laury rywalizowało 243 trunków z 59 rodzimych winnic.

Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Siódma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich odbyła się 6 i 7 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. W konkursie wzięło udział 59 winnic z całej Polski: 16 z Lubuskiego, 10 z Podkarpacia, 7 z Małopolski, po 5 z Dolnego Śląska, Sandomierszczyzny i Śląska, po 2 z Mazowsza, Świętokrzyskiego i Małopolskiego Przełomu Wisły oraz pojedyncze winnice z Opolskiego, Podlasia, Pomorza, Pomorza Zachodniego i Wielkopolski. Łącznie do VII Konkursu Polskich Win zgłoszono 243 wina; 123 białe, 66 czerwonych, 28 różowych, 12 słodkich, 4 musujące i 10 specjalnych.

Grand Prix konkursu w kategorii wina specjalne otrzymało wino Hibernal 2019 z Winnicy Zamkowej.
W kategorii wina białe tytuł Championa zdobyło wino Feeling 2019 z winnicy Mickiewicz Winnica Rodzinna.
W kategorii wina różowe tytuł Championa zdobyło wino Roselit Diva XIX z Winnicy Nobilis.
W kategorii wina czerwone tytuł Championa zdobyło wino Cortez 2018 z winnicy Mickiewicz Winnica Rodzinna.
W kategorii wina słodkie tytuł Championa zdobyło wino Solaris 2018 z Winnicy Ingrid.
W kategorii wina musujące tytuł Championa zdobyło wino Gost Art. Riesling 2018 z Winnicy Gostchorze.

Jury VII Konkursu Polskich Win przyznało także honorowe medale Barbarze Czajce i Mariuszowi Czajce z Winnicy Vanellus oraz Wiktorowi Szpakowi z Winnicy Jasiel za wkład stworzenie i rozwój Konkursu Polskich Win, promocję jakości win polskich i winiarstwa.

Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Wina oceniało Jury w składzie: Tomasz Kolecki – Przewodniczący Jury, Piotr Kamecki, Grzegorz Jach, Szymon Milonas, Piotr Pietras, Ewa Relidzyńska, Karolina Nowosadzka, Wojciech Dubis, Maciej Łyko, Kamil Wojtasiak. Przyznano 98 medali; 53 dla win białych (1 złoty, 13 srebrnych, 39 brązowych), 21 dla win czerwonych (2 złote, 1 srebrny, 18 brązowych), 9 dla win różowych (1 srebrny, 8 brązowych), 8 dla win słodkich (6 srebrnych, 2 brązowe), 1 dla wina musującego (złoty), 6 dla win specjalnych (1 złoty, 4 srebrne, 1 brązowy); łącznie 5 złotych, 25 srebrnych i 68 brązowych.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Jak opracować profesjonalną ofertę winiarską i przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Maciej Nowicki: Wino? Teraz Polska!

Dynamiczny rozwój rodzimego winiarstwa skutecznie obalił kilka powtarzanych przez lata mitów na temat krajowej winnej oferty. Dlaczego warto i jak wprowadzić ją do swojego lokalu?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej