

Moskole, kwaśnica, bombolki - tradycyjna kuchnia Podhala


Podhale to jeden z najbardziej malowniczych regionów Polski. Kulinarne tradycje krainy u podnóża Tatr są prawdziwą pochwałą prostoty i lokalnych wyrobów. Czy słyszeliście o najbardziej charakterystycznych potrawach tej górzystej krainy?
Dziś coraz trudniej znaleźć restauracje serwujące tradycyjne podhalańskie potrawy – niektórzy uważają, że pod wpływem masowej turystyki kulinarne zwyczaje tego regionu zanikają. Warto więc sięgać po najsłynniejsze potrawy z Podhala.
Kwaśnica czy kapuśniak?
Zupa, którą bardzo często mylimy z kapuśniakiem, choć w zasadzie niewiele mają ze sobą wspólnego. Kwaśnica może występować w kilku wersjach, które różnią się między sobą głównym składnikiem wywaru. W podstawowej wersji bazą jest kiszona kapusta – nie stosuje się w niej dodatkowych warzyw. Druga, bardziej urozmaicona wersja powstaje w oparciu o wywar z baraniny. Tradycyjną kwaśnicę serwuje się z pieczywem lub z ziemniakami.
Moskole – przepyszne placki z ziemniaków
Kolejną słynną pozycją z podhalańskiego menu są moskole, czyli placuszki z ugotowanych ziemniaków, mąki, wody, jajka i soli. Po przygotowaniu tradycyjnej masy, uformowane placuszki piecze się na blasze. Moskole podawane są z aromatycznym masłem czosnkowym oraz z oscypkiem, z którego oczywiście słynie ta część naszego kraju.
Haluski – podobne do włoskich gnocchi
Tradycyjne danie Podhala, które bardzo trudno znaleźć w karcie jakiejkolwiek restauracji w Zakopanem – hałuski.To kolejny przysmak wykonywany z masy ziemniaczanej. Na stołach pojawiają się w towarzystwie skwarków, owczego sera oraz podgrzanego mleka. Co ciekawe, chociaż ich nazwa brzmi podobnie do słowackich halušków, nie są tym samym daniem. Bardzo podobną recepturę mają także słynne włoskie „kluseczki” – gnocchi.
Bombolki, czyli podhalański deser
Pora na gratkę dla fanów deserów. Bombolki to puszyste kluski drożdżowe, które po upieczeniu przybierają zachęcający złoty kolor. Tradycyjnie serwuje się je z miodem oraz z masłem, dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach. Z całą pewnością pozwolą utrzymać energię na odpowiednim poziomie, zwłaszcza tym, którzy wybierają się na wędrówki po Tatrach.
Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.
Inne kategorie
Podcasty


Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

