x

Moskole, kwaśnica, bombolki - tradycyjna kuchnia Podhala

Kategoria: Karta - dania    18.08.2020

Podhale to jeden z najbardziej malowniczych regionów Polski. Kulinarne tradycje krainy u podnóża Tatr są prawdziwą pochwałą prostoty i lokalnych wyrobów. Czy słyszeliście o najbardziej charakterystycznych potrawach tej górzystej krainy?

Moskole z podhalańskim sosem grzybowym. Zdjęcie: materiały prasowe Thermomix.
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym. Zdjęcie: materiały prasowe Thermomix.
Nabiał, ziemniaki i kapusta – to jedne z głównych składników, które królują w podhalańskich kuchniach. Mało skomplikowane potrawy powstawały na Podhalu wyłącznie z lokalnych produktów, przeważnie wyprodukowanych we własnych gospodarstwach. Posiłki, które przygotowywali mieszkańcy były sycące i dość tłuste, ponieważ właśnie takiej diety wymagał surowy, górski klimat.
Dziś coraz trudniej znaleźć restauracje serwujące tradycyjne podhalańskie potrawy – niektórzy uważają, że pod wpływem masowej turystyki kulinarne zwyczaje tego regionu zanikają. Warto więc sięgać po najsłynniejsze potrawy z Podhala.

Kwaśnica czy kapuśniak?
Zupa, którą bardzo często mylimy z kapuśniakiem, choć w zasadzie niewiele mają ze sobą wspólnego. Kwaśnica może występować w kilku wersjach, które różnią się między sobą głównym składnikiem wywaru. W podstawowej wersji bazą jest kiszona kapusta – nie stosuje się w niej dodatkowych warzyw. Druga, bardziej urozmaicona wersja powstaje w oparciu o wywar z baraniny. Tradycyjną kwaśnicę serwuje się z pieczywem lub z ziemniakami.

Moskole – przepyszne placki z ziemniaków
Kolejną słynną pozycją z podhalańskiego menu są moskole, czyli placuszki z ugotowanych ziemniaków, mąki, wody, jajka i soli. Po przygotowaniu tradycyjnej masy, uformowane placuszki piecze się na blasze. Moskole podawane są z aromatycznym masłem czosnkowym oraz z oscypkiem, z którego oczywiście słynie ta część naszego kraju.

Haluski – podobne do włoskich gnocchi
Tradycyjne danie Podhala, które bardzo trudno znaleźć w karcie jakiejkolwiek restauracji w Zakopanem – hałuski.
Haluski z potrawką z jagnięciny. Zdjęcie: materiały prasowe Thermomix.
Haluski z potrawką z jagnięciny. Zdjęcie: materiały prasowe Thermomix.
To kolejny przysmak wykonywany z masy ziemniaczanej. Na stołach pojawiają się w towarzystwie skwarków, owczego sera oraz podgrzanego mleka. Co ciekawe, chociaż ich nazwa brzmi podobnie do słowackich halušków, nie są tym samym daniem. Bardzo podobną recepturę mają także słynne włoskie „kluseczki” – gnocchi.

Bombolki, czyli podhalański deser
Pora na gratkę dla fanów deserów. Bombolki to puszyste kluski drożdżowe, które po upieczeniu przybierają zachęcający złoty kolor. Tradycyjnie serwuje się je z miodem oraz z masłem, dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach. Z całą pewnością pozwolą utrzymać energię na odpowiednim poziomie, zwłaszcza tym, którzy wybierają się na wędrówki po Tatrach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Szarpane żeberka - danie z karty restauracji Dym na Wodzie

Szarpane żeberka to danie pochodzące z restauracji Dym na Wodzie prowadzonej przez Rafała Niewiarowskiego.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej