Kolacja pierwsza
Start restauracji przewidziany jest na 3 września – menu będzie wegetariańskie, z naciskiem na grzyby. Pierwszą kolację poprowadzi zespół Żywej Kuchni z Mateuszem Stasikowskim na czele. Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman wiele lat temu. Następnie odkrywając techniki gotowania, pracował jako kucharz w znakomitych warszawskich hotelach. Aktualnie jest szefem kuchni Żywej Kuchni w Forcie Mokotów i specjalizuje się w fermentacji oraz dzikich ziołach, czego dowodem jest poniższe menu.
Przystawka:
kania/ tempura / ciemne piwo / grillowany ziemniak / kapary czosnku niedźwiedziego
Danie główne:
assiette z pomidora / kalafior tandorii / topinambur / rokitnik / lubczyk / nasturcja
Deser:
wegański twaróg / zielona porzeczka / nawłoć / pachnotka / śliwka fermentowana w kombuchy z białego bzu
Kolacja druga
Podczas drugiej kolacji 10 września, przeniesiemy się do Japonii – Kohei Yagi przy współpracy z Shiso Ramen przedstawi Ramen Set Menu w dwóch wersjach. Ten duet możecie dobrze znać z poprzednich sezonów na Nocnym Markecie, jednak tym razem pokażą nową odsłonę azjatyckich przysmaków. Kohei Yagi jest niewątpliwie osobą, która wywołała tak duży boom na ramen w Polsce. Pomagał przy otwarciu takich miejsc jak: Uki Uki, Vegan Ramen Shop, czy Soba Japanese Noodles.
Set wegańskich przystawek, zwanych ZENSAI:
- Hawasabi no ohitashi, czyli blanszowane liście chrzanu wasabi w sosie sojowym(葉山葵のお浸し)
- kieliszek sansho-ramen, czyli ramenu doprawianego górskim pieprzem(揚げ麺ショット)
- caprese z japońskich pomidorów Amela i wegańskiej mozzarelli własnej produkcji podanej z yuzu(精進カプレーゼ)
Danie główne:
Wersja mięsna: Umami shio ramen(旨味塩そば) – esencjonalny bulion na doradzie i kurczaku oraz dodatki: marynowane jajko, pędy bambusa memma, pieczeń chashu z mangalicy, kaczka, szczypior oraz frytki z korzenia łopianu
Wersja wegańska: Umami shoyu ramen(旨味醤油そば) – esencjonalny bulion warzywny z 3-letnim fermentowanym sosem sojowym oraz dodatki: pieczeń z „mięsa” sojowego, japońskie pomidory Amela, pieczona marchew, szczypior, smażone grzyby enoki oraz frytki z korzenia łopianu
Deser:
Sakura mochi, czyli ciastko z gotowanego ryżu, z nadzieniem ze słodkiej pasty z fasoli azuki, zawinięte w liść wiśni japońskiej)(和菓子)
Kolacja trzecia
17 września kolacja pod gwiazdami będzie stała pod znakiem ognia. Przygotowane na tę okazję zostały dwa rodzaje menu, które pozwolą na podjęcie decyzji, czy Piotra Wójcika, szefa kuchni Koneser Grill, chcecie poznać od strony mięsnej czy wegetariańskiej. Piotr specjalizuje się w mięsie, a jego motywem przewodnim w gotowaniu są pradawne techniki z użyciem ognia i dymu, dlatego wędzenie lub grillowanie będą podczas kolacji na porządku dziennym.
Przystawka:
tatar z wędzoną kukurydzą lub papryczki padron z pesto romesco
Danie główne:
wołowina Flat Iron ze szpikiem i karmelizowaną cebulą lub grillowana baby gem a'la Waldorf
Deser:
brownie ze śliwką i palonym masłem
Kolacja czwarta
24 września będzie można spróbować dań Michała Kostrzewy z Sushiya. Jego zespół z Kielc przygotuje japoński street food rodem zamkniętego już targu rybnego Tsukiji w Tokyo. Michał na co dzień specjalizuje się w omakase, czyli japońskim rytuale występującym w sushi barach, który polega na „oddaniu się” w ręce kucharza i zaufaniu mu co do wyboru serwowanych dań.
Danie I
Ikura-don - miska pełna ryżu i marynowanej ikry łososia z dodatkami.
LUB
Tekka-don - miska pełna ryżu i tuńczyka Błękitnopłetwego z dodatkami.
Danie II
Miso-shiru - zupa na bazie bulionu z glonów kombu i katsuobushi wymieszanego z pastą miso.
Danie III
Mochi - tradycyjna japońska słodycz na bazie ryżu kleistego
Cena biletu na każdą kolację to 120 zł od osoby. Zakup ilości biletów jest równoznaczny z wielkością wybranego stolika.