x

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Kategoria: Miejsca    03.09.2020

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Tomasz Muller i Robert Lewandowski. Zdjęcia: Jakub Pleśniarski, Shutterstock.com. Kolaż: Tomasz Augustyniak
Tomasz Muller i Robert Lewandowski. Zdjęcia: Jakub Pleśniarski, Shutterstock.com. Kolaż: Tomasz Augustyniak
W restaurację zainwestowali Robert Lewandowski, Jacek Trybuchowski – ceniony menedżer z branży gastronomicznej oraz Jerzy Krzanowski, meblowy potentat i współwłaściciel Grupy Nowy Styl. Lokal powstaje w Dzielnicy Spotkań i Smaków na terenie Browarów Warszawskich, w kwartale ulic Grzybowskiej, Krochmalnej, Wroniej i Chłodnej. Konkretnie będzie zlokalizowany w budynku XIX-wiecznej zabytkowej Warzelni, która jest sercem kwartału na warszawskiej Woli.

Budynek pośrodku to zabytkowa Warzelnia, w której znajdzie się restauracja Roberta Lewandowskiego. Wizualizacja: Browary Warszawskie (materiały prasowe).
Budynek pośrodku to zabytkowa Warzelnia, w której znajdzie się restauracja Roberta Lewandowskiego. Wizualizacja: Browary Warszawskie (materiały prasowe).
Restauracja zajmie całą Warzelnię, największy zachowany fragment dawnego kompleksu piwowarskiego. Charakterystyczny, ceglany budynek położony jest przy nowej ulicy Haberbuscha i Schielego, której nazwę upamiętniającą założycieli browaru wybrali warszawiacy w ubiegłorocznym plebiscycie.

Tadeusz Müller formalnie pracuje przy współtworzeniu projektu od maja tego roku. Jest odpowiedzialny nie tylko za menu, ale także za pomoc w wykreowaniu całego food-konceptu: określenie charakteru miejsca, grupy docelowej, specyfiki oferty barowej, wybór szefa kuchni. Właściciele chcą stworzyć miejsce z kuchnią nowojorską "złamaną" śródziemnomorską lekkością i kolorami.

Początkowo planowano, że restauracja zostanie otwarta na przełomie września i października tego roku. Jest jednak opóźnienie. Jacek Trybuchowski poinformował wczoraj portal money.pl, że otwarcie zostaje przesunięte na pierwszy lub drugi kwartał 2021 roku ze względu na wydłużające się prace remontowe w zabytkowym budynku.

Restauracja będzie miała ponad 1,3 tys. mkw.
– W murach dawnej Warzelni powstanie otwarte, gościnne i tętniące życiem miejsce, do którego będzie się chciało przyjeżdżać nawet z drugiego końca miasta. Nasza restauracja będzie miała charakter i ogromną siłę przyciągania. Będzie można tu wpadać w drodze do pracy na śniadanie, spotykać się na biznesowy lunch, zjeść dobrą kolację z rodziną, a wieczorem, z przyjaciółmi wspólnie obejrzeć świetny mecz. Jestem przekonany, żeby każda wizyta u nas będzie przyjemna i zapewni gościom maksimum wygody, zaangażujemy do tego najlepszych ludzi oraz nowoczesne technologie. Restauracja w Warzelni będzie sumą naszych wizji, najlepszych doświadczeń i wiedzy – zapowiadał przed rokiem Jacek Trybuchowski.

W restauracji znajdzie zatrudnienie około 70-100 osób. Rekrutacja rozpocznie się grudniu lub na początku przyszłego roku.




Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej