

Podróże enoturystyczne po Polsce coraz popularniejsze


Coraz więcej Polaków pragnie nie tylko degustować wino w domowym zaciszu, ale również wiedzieć, skąd ono pochodzi i jaka jest jego historia. Dlatego wraz z odrodzeniem winiarstwa w Polsce coraz popularniejsza staje się również enoturystyka.
Poznaj wina wszystkim zmysłami
W Polsce coraz więcej winnic otwiera się na turystów i wspiera winną edukację. Podczas wizyty
w winnicy prócz degustacji win produkowanych na miejscu, można również poznać proces produkcji wina „od kuchni”.
– Mapa polskich winnic zmienia się bardzo dynamicznie, ale każdy region ze względu na inną historię
i odmienne tradycje warto odwiedzić. Województwo lubuskie ma najdłuższe tradycje winiarskie, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w Małopolsce. W zachodniopomorskim znajduje się największa winnica w Polsce i aktualnie jest w niej produkowane jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian szlachetnych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza i Jasła. Na uwagę zasługuje także Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie m.in. rieslinga i pinot noir – mówi Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.
Wraz ze wzrostem sprzedaży win w Polsce, z każdym rokiem przybywa również świadomych konsumentów, którzy chcą dokonywać właściwych wyborów więc podążają za wiedzą. Z racji rozwoju turystyki, powszechnej dostępności i niewygórowanych cen obserwuje się wzrost zainteresowania warsztatami, degustacjami oraz wyjazdami do winnic. Do niedawana turystyka winiarska kojarzyła się głównie z podróżami do najsłynniejszych winnych regionów jak Hiszpania, Włochy, czy Francja. Polska aktualnie w niczym im już nie ustępuje. Wiele miejsc może poszczycić się naprawdę wysokim, europejskim standardem.
Kropla historii
Dzięki badaniom archeologicznym przeprowadzonym m.in. w Gnieźnie, Poznaniu i Krakowie, gdzie odnaleziono ślady po krzewach winorośli oszacowano, że pierwsze polskie uprawy winorośli i produkcja wina pojawiły się w X wieku. Jest to ściśle powiązane z przyjęciem chrztu przez Mieszka I w 966 roku.
Początkowo winorośl była uprawiana głównie przez zakonników. Wraz z rozwojem miast i szlaków handlowych pod koniec XIII wieku zaczęły powstawać również winnice mieszczańskie, których największy rozwój przypada na przełom XIV i XV wieku i ten czas jest również uważany za okres największego rozwoju winiarstwa na ziemiach polskich.
Najważniejszymi regionami w tamtym czasie były dolina Odry i Wisły, w pobliżu takich miast jak Kraków, Sandomierz, Płock i Toruń. Nieco inaczej jest w przypadku okolic rejonu lubuskiego, gdzie początek upraw winorośli datuje się na 1150 rok, a największy rozkwit miał miejsce w pierwszej połowie XIX wieku.
Według oficjalnych danych, aktualny areał uprawy winorośli jest nadal mniejszy niż 150 lat temu tylko w woj. lubuskim, ponieważ warunki klimatyczne, a także późniejsza sytuacja polityczna nie sprzyjała rozwojowi winiarstwa w Polsce. Ostatecznie produkcję wina przerwała II Wojna Światowa.
Na początku XXI wieku ponownie zaczęły pojawiać się miejsce, w których uprawia się winorośl. Według oficjalnych informacji aktualna powierzchnia winnic w Polsce przekroczyła już 600 ha*, ale nie uwzględnia ona jeszcze tych nowopowstałych i oczekujących na pierwsze zbiory.
Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

