x

Mellina Coffee Shop na warszawskiej Sadybie

Kategoria: Miejsca    09.09.2020

Teren warszawskiej Sadyby w okolicach Jeziorka Czerniakowskiego to gastronomiczna pustynia. W lipcu pojawił się na niej lokal - Mellina Coffee Shop - łączący kilka funkcji.

Mellina Coffee Shop. Foto: materiały prasowe.
Mellina Coffee Shop. Foto: materiały prasowe.

Dlatego odnajdziemy tu zarówno kawiarnię, śniadaniownię, lunchownię serwującą kuchnię wegetariańską, jak i sklep spożywczy z regionalnymi produktami, bio kosmetykami i ekochemią gospodarczą oraz księgarnię z dobrymi książkami kulinarnymi. Wkrótce w ofercie ma się również pojawić piwo rzemieślnicze i autorska selekcja win. 

Właścicielami tego interesującego konceptu są Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica. Ją być może znacie – jest autorką serii książek „W kuchni mamy i córki” oraz bloga Meller na Dokładkę. Wyznaje na nim, że kocha jeść, gotować dla bliskich i pić wino, a o jedzeniu pisze, czyta, rozmawia. Nic więc dziwnego, że w końcu otworzyła swój lo­kal. Wraz z drugim współwłaścicielem tworzyła go z myślą o gościach ceniących dobre, zdrowe i jakościowe jedzenie. 

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Stery w nim oddała jednak komuś innemu – szefem kuchni jest George Lagorashvili z Vegelabbu, firmy cateringowej specjalizującej się w po­trawach wegetariańskich i wegańskich. Jego popisowe dania to Buddha bowl w różnych wariantach (np. Madrid z wege chorizo, fritatą ryżo­wą, groszkiem, papryką, rukolą i melonem – 28 zł), bułeczki Bun Bao (np. z chlebowcem i kimchi – 28 zł) i domowa pizza (np. z pesto lub­czykowo-­bazyliowym i kozim serem, 20­26 zł). Do popicia – oprócz kawy – można zamówić kilka wersji smoothie.

Mellina oferuje także śniadania (np. sezonowe owoce z jogurtem czy tosty francuskie z kozim serem) oraz menu lunchowe – codziennie coś innego. Zupa (np. krem z buraka, kukurydziany chowder czy biały chłodnik) kosztuje 8 zł, a drugie danie (np. roladki z bakłażana nadziewane orzechami, tofu duszone z chlebowcem i kolorowym ryżem czy tagliatelle z zielonym pesto) – 18 zł. Lokal jest czynny od godziny 8 do 22. 

Adres: Warszawa, ul. Bernardyńska 16b 
Liczba miejsc: 30 (92 mkw.) 
Ceny: dania główne – 20 - ­38 zł; 
Typ: casual 
Właściciele: Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica
Szef kuchni: George Lagorashvili 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej