Dlatego odnajdziemy tu zarówno kawiarnię, śniadaniownię, lunchownię serwującą kuchnię wegetariańską, jak i sklep spożywczy z regionalnymi produktami, bio kosmetykami i ekochemią gospodarczą oraz księgarnię z dobrymi książkami kulinarnymi. Wkrótce w ofercie ma się również pojawić piwo rzemieślnicze i autorska selekcja win.
Właścicielami tego interesującego konceptu są Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica. Ją być może znacie – jest autorką serii książek „W kuchni mamy i córki” oraz bloga Meller na Dokładkę. Wyznaje na nim, że kocha jeść, gotować dla bliskich i pić wino, a o jedzeniu pisze, czyta, rozmawia. Nic więc dziwnego, że w końcu otworzyła swój lokal. Wraz z drugim współwłaścicielem tworzyła go z myślą o gościach ceniących dobre, zdrowe i jakościowe jedzenie.
Stery w nim oddała jednak komuś innemu – szefem kuchni jest George Lagorashvili z Vegelabbu, firmy cateringowej specjalizującej się w potrawach wegetariańskich i wegańskich. Jego popisowe dania to Buddha bowl w różnych wariantach (np. Madrid z wege chorizo, fritatą ryżową, groszkiem, papryką, rukolą i melonem – 28 zł), bułeczki Bun Bao (np. z chlebowcem i kimchi – 28 zł) i domowa pizza (np. z pesto lubczykowo-bazyliowym i kozim serem, 2026 zł). Do popicia – oprócz kawy – można zamówić kilka wersji smoothie.
Mellina oferuje także śniadania (np. sezonowe owoce z jogurtem czy tosty francuskie z kozim serem) oraz menu lunchowe – codziennie coś innego. Zupa (np. krem z buraka, kukurydziany chowder czy biały chłodnik) kosztuje 8 zł, a drugie danie (np. roladki z bakłażana nadziewane orzechami, tofu duszone z chlebowcem i kolorowym ryżem czy tagliatelle z zielonym pesto) – 18 zł. Lokal jest czynny od godziny 8 do 22.
Adres: Warszawa, ul. Bernardyńska 16b
Liczba miejsc: 30 (92 mkw.)
Ceny: dania główne – 20 - 38 zł;
Typ: casual
Właściciele: Katarzyna Meller i Remigiusz Maścianica
Szef kuchni: George Lagorashvili
Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.