x

Marcin Popielarz startuje z linią roślinnych produktów

Kategoria: Ludzie    10.09.2020

Marcin Popielarz, szef patron restauracji Biały Królik w Gdyni i Biôłi Trus w Sulęczynie stworzył autorską gamę całkowicie roślinnych przetworów. Produkty takie jak Kimchi Polskie czy Pâté Grzybowe dostępne są już na Pomorzu, a to dopiero początek działań nowej marki.

Marcin Popielarz. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marcin Popielarz. Zdjęcie: materiały prasowe.
Słoiki z roślinnymi przetworami autorstwa Marcina Popielarza - ambasadora projektu Chefs For Change, najlepszego młodego szefa kuchni Europy Środkowo-Wschodniej wg. San Pellegrino Young Chef 2018 - trafiły właśnie na pierwsze, póki co pomorskie, półki sklepowe. Dostepne są też w restauracjach Biały Królik w Gdyni i Biôłi Trus w Sulęczynie, trójmiejskich punktach Zakwasowni oraz sieci Merkus.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
W ofercie można znaleźć wegańskie pâté grzybowe, warzywny sos BBQ, polskie kimchi, konfitury owocowe o niebanalnych połączeniach smakowych, takich jak rabarbar z jałowcem i granatem czy jagoda kamczacka z trawą cytrynową, a także roślinne słodycze - na przykład pudding dulce de leche z solą kłodawską. Dostępna jest również cała gama olejów smakowych, w tym wegańskie brązowe masło.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Od jakiegoś czasu myślałem o wyprodukowaniu własnej gamy przetworów pozbawionych produktów pochodzenia zwierzęcego - mówi Marcin Popielarz.
- Zainspirowała mnie do tego współpraca z kampanią RoślinnieJemy oraz udział w naszym wspólnym projekcie Chefs For Change. Moim celem jest sprawienie, aby produkty roślinne smakowały wszystkim, nie tylko fanom kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
- Myślę, że decyzja Marcina pokazuje jak rzeczywista i namacalna jest tytułowa zmiana w projekcie Chefs For Change - mówi Weronika Pochylska, dyrektorka kreatywna kampanii RoślinnieJemy oraz pomysłodawczyni projektu Chefs For Change.
- Popielarz to zdecydowanie jeden z ambasadorów, którzy najczęściej zbierają brawa i zachwyty nad swoimi roślinnymi daniami, dlatego tym cudowniej, że zdecydował się zamknąć te smaki również w słoiczkach. To sprawi, że potencjał kuchni roślinnej trafi do jeszcze większego grona odbiorców. Nie każdego stać na wykwintną wegańską kolację degustacyjną, ale słoiczek roślinnego przetworu jest zdecydowanie dla każdego. Osobiście jestem szczególną fanką pate, polskiego kimchi i sosu barbecue i mam nadzieję, że wszystkie produkty już niedługo będą dostępne na szeroką skalę w całej Polsce - dodaje Pochylska.

Chefs For Change
Projekt Chefs For Change zrzesza szefowe i szefów kuchni otwierających się na bardziej roślinne menu. Powstał w Polsce w marcu 2019 roku, a jego inicjatorem jest zespół kampanii RoślinnieJemy, której celem jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych i właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. https://chefsforchange.pl/




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Australijczyk Joshua Treacy nowym szefem warszawskiego Nobu

Joshua Treacy - pochodzący z Australii szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem - obejmuje pozycję szefa kuchni restauracji Nobu w Warszawie. Tymczasem już na początku czerwca stołeczny hotel Nobu odwiedzi jeden z założycieli tej słynnej lifestylowej marki Nobu Matsuhisa.

Dawid Uszyński odmienia gdańską restaurację Sassy. Nowy szef kuchni stawia na azjatyckie fusion

Współtwórca warszawskich restauracji Japonki oraz Japonka Dawid Uszyński został szefem kuchni gdańskiej Sassy. Lokal przeszedł niedawno metamorfozę, której efektem jest zmiana koncepcji kulinarnej.

Patryk Burnicki szefem kuchni w Karma House Gościeńczyce

Patryk Burnicki, były szef kuchni restauracji U Fukiera rozpoczął pracę w mazowieckim kompleksie Karma House Gościeńczyce. Lokal ma serwować dania kuchni polskiej z azjatyckim twistem, a menu bazować będzie na produktach pochodzących głównie z własnych upraw i hodowli.

Federico J. González nowym CEO w Louvre Hotels Group. Zastąpi Pierre’a Frédérica Roulota

Federico J. González został nowym CEO Louvre Hotels Group. Firma dziękuje dotychczasowemu CEO Pierre’owi-Frédéricowi Roulotowi.

Marcin "TYTUS" GRABSKI: Hip-hop jest dla mnie biletem do świata wina

To nie winylowe płyty, ale butelki z winem są dziś głównym narzędziem pracy MARCINA "TYTUSA" GRABSKIEGO. O tym, jak zmienił swoje życie i z sukcesem prowadzi lokale oparte na winie, opowiada właściciel WINEM POWIŚLE, ŁASKAWOŚCI TYTUSA I ASFALT WINYLE I WINO.

Beata Śniechowska bohaterką "Foodmission" - serii wideo The Best Chef

Beata Śniechowska, współzałożycielka i szefowa kuchni wrocławskiego bistro Młoda Polska, jest bohaterką serii wideo "Foodmission" tworzonej przez zespół The Best Chef. To wyróżnienie, bo odwiedzają oni w niej najbardziej inspirujących twórców gastronomii w Europie. Do Polski wracają po 2 latach.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej