- Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego. Zdjęcie: materiały prasowe.
- Rostbef z Pniew, gratiné z ziemniaka i orzecha laskowego, ziemniak z ogniska, krokiet ze szpiku kostnego, kurki sauté i sos espagnol z pieprzem seczuańskim. Zdjęcie: materiały prasowe.
- Deser zwycięskiej drużyny. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oprócz tytułu Archimagirusa zwycięski zespół otrzymał nagrodę w wysokości 10 tysięcy zł. Szef zespołu zostanie dodatkowo zaproszony na kilkudniowy wyjazd do Włoch (do Włoskiego Międzynarodowego Instytutu Kulinarnego ICiF w Piemoncie) oraz weźmie udział w finale Kulinarnego Pucharu Polski w przyszłym roku.
Liczą się dania i postawa szefa
W tym roku na talerzach królował łosoś, ale nie obyło się bez zaskakujących zwrotów akcji oraz konkursowych wzlotów i upadków. A to wszystko zgodnie z zasadami panującymi podczas pandemii koronawirusa.
– Bardzo się cieszymy, że mimo pandemii udało się zorganizować na Zamku w Gniewie drugą edycję konkursu Archimagirus, uzyskując przy tym bardzo satysfakcjonującą frekwencję – mówi Jarosław Karolczyk, dyrektor generalny Hotelu Zamek Gniew.
Na dzień przed rozpoczęciem głównej cześć konkursu wszystkie drużyny przystąpiły do przygotowania mise en place. Także ono było punktowane i miało znaczenie przy wyborze przez jury konkursowe zespołu, który zyska miano Archimagirusa.
– Ideą konkursu jest sprawdzenie w ciągu dwóch dni, jak drużyny zachowują się na swoich stanowiskach pracy – zarówno podczas przygotowywania mise en place, jak i właściwej fazy konkursowej. Na ocenę składa się zatem nie tylko nota za dania konkursowe, ale również postawa szefa oraz to, jak funkcjonuje jego zespół – mówi Paweł Mieszała, współorganizator konkursu Archimagirus. – Transparentność punktacji oraz możliwość omówienia wyników pierwszego dnia to wartość dodana i cecha wyróżniająca nas na tle innych konkursów.
Motywujące jury
Pracę uczestników odrębnie oceniali uznani szefowie kuchni tworzący skład jury technicznego (Jurii Gorobczyszyn, Piotr Krysiak, Przemysław Tworkowski, Marcin Surdyk, Tomasz Smoczyk, Przemysław Langowski, Jakub Ignyś, Mariusz Pieterwas, Dawid Łagowski, Przemysław Woźny, Bartłomiej Witkowski, Ernest Jagodziński, Rafał Godziemski, Michał Kuter, Wojciech Harapkiewicz, Tomasz Milewski, Paweł Salomon, Ireneusz Koniuszek, Tomasz Koprowski, Tomasz Purol) oraz międzynarodowe jury degustacyjne w składzie: Daniel Ayton, Robert Skubisz, Michał Doroszkiewicz, Tomasz Deker, Alon Than, Grzegorz Fic, Paweł Stawicki (ubiegłoroczny laureat konkursu) i Andrea Camastra.
- Jury konkursu Archimagirus. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Dodatkową motywacją była nominacja do udziału w finale Kulinarnego Pucharu Polski. Bardzo się cieszymy, że udało się nam zwyciężyć w tych zmaganiach. Z tego miejsca chcę bardzo podziękować całej mojej drużynie, która stanęła na wysokości zadania – dodaje Ziółkowski.