x

Jesienne kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    21.09.2020

Kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu to alternatywa dla masowych imprez kulinarnych. Autorami uczt są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Sąsiedztwo dzikiej, podlaskiej przyrody i klimatyczne wnętrze starej szkoły sprzyjają poznawaniu nowych, oryginalnych smaków. Do Nadbużańskiego Domu zapraszani są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości. Tematyczne uczty i degustacje w Nadbużańskim Domu odbywają się od 2019 roku, kiedy zorganizowany został pierwszy Festiwal Szparagów na Bugiem.
Każdy festiwal poświęcony jest innemu produktowi, który stanowi punkt wyjścia do stworzenia menu i zabawy z nieoczywistymi smakami. Kluski ziemniaczane z makiem, chłodnik z kiszonych ogórków z truskawką, czy pączek z nadzieniem grzybowym to tylko niektóre pomysły szefów kuchni. A wszystko to w towarzystwie organicznych nalewek, czy podlaskiego szampana.
Przed nami kolejne spotkania.

Grzyby
Pierwsze z nich to II Festiwal Grzybów – 26 września zaprasza Mateusz Stasikowski, a 3 października – Maria Przybyszewska i Kasia & Zosia Pilitowskie.
Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
Mateusz Stasikowski to młody i niezwykle utalentowany head chef w Żywej Kuchni. W swoich daniach dużą uwagę przykłada do sezonowości. Lubi bawić się smakami i dzięki temu jego potrawy za każdym razem zaskakują nietypowymi połączeniami. W jego kuchni główne miejsce zajmują warzywa, dzikie zioła i fermentacja.
Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman. Następnie miał okazję gotować i rozwijać się w najlepszych restauracjach w Polsce, takich jak Restauracja Aruana oraz w Hotelu Raffles Europejski, gdzie razem z szefem kuchni Benatem Alonso pracował w restauracji Europejski Grill.
Maria Przybyszewska to kucharka, pasjonatka zdrowego i świadomego jedzenia. Zajmuje się kuchnią roślinną. Prowadziła kulinarnie takie miejsca, jak Bar Studio czy Youmiko Vegan Sushi, rezydowała w
restauracji Opasły Tom, terminowała w Nomie.
Kasia i Zosia Pilitowskie – współwłaścicielki i szefowe kuchni w wegetariańskich barach Ranny Ptaszek oraz Hummus Amamamusi na krakowskim Kazimierzu. Zaangażowane miejskie aktywistki, organizatorki festiwalu Najedzeni Fest! i opiekunki Przytuliska dla psów w Harbutowicach.

Jabłka i ziemniaki
Następne sezonowe spotkania to Festiwal Jabłek - 24 października gotują Anna Klajmon i Oliwia Bernady oraz II Festiwal Ziemniaków – 7 listopada zaprasza Ewelina Łapińska, a 14 listopada – Dawid Balana.
Każda uczta jest niepowtarzalna. Gospodarze stawiają na dania wegetariańskie i wegańskie, sezonowy produkt oraz kreatywność wybitnych szefów kuchni. Warzywa, owoce, sery kupione na lokalnym targu, pozwalają stworzyć wyjątkowe dania, które są serwowane w nowoczesnym stylu.

Więcej informacji oraz rezerwacje miejsc:
https://www.facebook.com/nadbuzanski.dom/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Bogusław Linda tańczy w reklamie nowego burgera z McDonald’s

Bogusław Linda zagrał w reklamie McDonald’s, prezentując... niezwykły taniec. Znany z kultowych ról aktor to kolejna osobowość polskiej kultury - po m.in. Michale Żebrowskim, Borysie Szycu czy idolu młodego pokolenia raperze Macie - zaangażowana w kampanię fastfoodowej sieci.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej