x

Sebastian Olma szefem kuchni Hotelu Pałac Mała Wieś

Kategoria: Ludzie    25.09.2020

Sebastian Olma kieruje kuchnią Pałacu Mała Wieś od września, tworząc nowe menu oparte na historycznych, pałacowych recepturach oraz lokalnych i regionalnych składnikach.

Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Olma objął w Hotelu Pałac Mała Wieś stanowisko executive head chefa. Będzie odpowiadał za rozwój restauracji Stara Wozownia, obiektów bankietowo-konferencyjnych Nowa Oranżeria oraz Szklarnia, a także cukierni Herbaciarnia Pałacowa i sekcji cateringowej firmy.
Oferta Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
- Mamy wielką przyjemność powitać w naszym pałacowym zespole jednego z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia. Ma niezwykły talent połączony z wyjątkową osobowością i charyzmą - podkreśla Tomasz Barański, dyrektor generalny hotelu.

Lokalnie i historycznie
W Hotelu Pałac Mała Wieś Sebastian Olma zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję – inspiracji będzie szukać w pałacowych ogrodach, w historii miejsca i regionu oraz najlepszych składnikach.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sebastian Olma, szef kuchni Hotelu Pałac Nowa Wieś. Zdjęcie: materiały prasowe.
Już teraz można spróbować dań z nowego menu, które stworzył w Restauracji Stara Wozownia. Znajdziemy w nim m. in. pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczkę z mirabelkami.
Na 18 października zaplanowana jest kolacja degustacyjna “Powab Jabłka”. W czasie komentowanej uczty goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują najlepszych cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego przez Olmę i jego zespół na bazie jabek z Sadu Książęcego.

Sebastian Olma
Doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z najbardziej cenionymi szefami kuchni na świecie. Odwaga i ambicja zaprowadziły go do Gordona Ramseya oraz Toma Aikensa - ikon brytyjskiej kuchni. Jest zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia był sous chefem Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień Dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.
Pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź czy Sketch w Teatrze Wielkim, sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia.
Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie “Gazety Wyborczej”, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich – zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.
 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Australijczyk Joshua Treacy nowym szefem warszawskiego Nobu

Joshua Treacy - pochodzący z Australii szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem - obejmuje pozycję szefa kuchni restauracji Nobu w Warszawie. Tymczasem już na początku czerwca stołeczny hotel Nobu odwiedzi jeden z założycieli tej słynnej lifestylowej marki Nobu Matsuhisa.

Dawid Uszyński odmienia gdańską restaurację Sassy. Nowy szef kuchni stawia na azjatyckie fusion

Współtwórca warszawskich restauracji Japonki oraz Japonka Dawid Uszyński został szefem kuchni gdańskiej Sassy. Lokal przeszedł niedawno metamorfozę, której efektem jest zmiana koncepcji kulinarnej.

Patryk Burnicki szefem kuchni w Karma House Gościeńczyce

Patryk Burnicki, były szef kuchni restauracji U Fukiera rozpoczął pracę w mazowieckim kompleksie Karma House Gościeńczyce. Lokal ma serwować dania kuchni polskiej z azjatyckim twistem, a menu bazować będzie na produktach pochodzących głównie z własnych upraw i hodowli.

Federico J. González nowym CEO w Louvre Hotels Group. Zastąpi Pierre’a Frédérica Roulota

Federico J. González został nowym CEO Louvre Hotels Group. Firma dziękuje dotychczasowemu CEO Pierre’owi-Frédéricowi Roulotowi.

Marcin "TYTUS" GRABSKI: Hip-hop jest dla mnie biletem do świata wina

To nie winylowe płyty, ale butelki z winem są dziś głównym narzędziem pracy MARCINA "TYTUSA" GRABSKIEGO. O tym, jak zmienił swoje życie i z sukcesem prowadzi lokale oparte na winie, opowiada właściciel WINEM POWIŚLE, ŁASKAWOŚCI TYTUSA I ASFALT WINYLE I WINO.

Beata Śniechowska bohaterką "Foodmission" - serii wideo The Best Chef

Beata Śniechowska, współzałożycielka i szefowa kuchni wrocławskiego bistro Młoda Polska, jest bohaterką serii wideo "Foodmission" tworzonej przez zespół The Best Chef. To wyróżnienie, bo odwiedzają oni w niej najbardziej inspirujących twórców gastronomii w Europie. Do Polski wracają po 2 latach.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej