

Sezon na minikiwi. Co z niego przyrządzić?


Wczesna jesień to czas polskich zbiorów minikiwi, młodszego i mniejszego kuzyna kiwi. Owoc jest podobny, ale ma znaczące korzystne różnice: możemy go jeść w całości ze skórką, nie musimy go obierać.
Jak to jeść?
Minikiwi powinniśmy jeść podobnie jak kiwi, gdy jest miękkie i lekko schłodzone. Mają smak podobny nieco do kiwi, ale są bardziej aromatyczne, zbliżone nieco do mieszaniny smaków owoców tropikalnych. Miąższ słodki i kwaskowata skórka dostarczają zharmonizowanych wrażeń smakowych. Twarde owoce są niedojrzałe i niesmaczne. Owoce miękkie są najczęściej ciemniejszej barwy. Możemy jeść je w całości ze skórką, nie musimy obierać.
Dojrzały owoc można przechowywać w lodówce 2 tygodnie. Minikiwi można też mrozić i suszyć. Najlepiej smakują w formie przekąski oraz w sałatkach owocowych. Doskonale nadają się do ciast i deserów. Obok soków oraz smoothie można z nich także robić dżemy, wino i nalewki.
Właściwości
Największą zaletą minikiwi jest jego skład i właściwości prozdrowotne.
- W tym małym owocu jest ponad 20 różnych związków biologicznie aktywnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poza witaminami minikiwi jest też bogatym źródłem związków fenolowych, tzw. przeciwutleniaczy, które oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników. Udowodnione zostało działanie antyrakowe minikiwi. Dalej karotenoidy, w tym luteinę, która silnie wspomaga nasz wzrok. Nie ma drugiego owocu, który miałby tyle luteiny! Do tego dodajmy minerały. Potasu jest w minikiwi tyle co w bananach, a wapnia więcej niż w jabłkach. I to wszystko w tak malutkim owocu - mówi prof. Piotr Latocha, Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi.
Minikiwi działa ochronnie na wątrobę i układ sercowo-naczyniowy, eliminując zły cholesterol. Poprawia pracę układu pokarmowego, pomaga trawić białka, czyli mięso.
Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.
Inne kategorie
Podcasty


Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

