x

Najlepsze restauracje w Paryżu - subiektywny przewodnik French Touch

Kategoria: Miejsca    30.09.2020

Doceniane przez krytyków kulinarnych z całego świata, nagrodzone gwiazdkami Michelin, prowadzone przez wybitnych szefów kuchni - w ramach akcji French Touch przedstawiamy najlepsze restauracje w Paryżu, znanych francuskich szefów kuchni i ich specjalności.

Restaurant Guy Savoy - Salon Vert Galant © Laurence MOUTON
Restaurant Guy Savoy - Salon Vert Galant © Laurence MOUTON

17 października odbędzie się Show French Touch, niezwykły spektakl w Teatrze Wielkim Operze Narodowej w Warszawie. Gośćmi specjalnymi wydarzenia będą szefowie kuchni pracujący u boku samego Guy Savoy - Irwin Durand oraz Gilles Chesneau.

Guy Savoy
Restauracja Guy Savoy znajduje się w przepięknej lokalizacji, z widokiem na Sekwanę. W 2020 roku po raz czwarty została uznana za najlepszą restaurację na świecie, uzyskując 99,5 punktów na 100 możliwych. Jeśli odwiedzicie Guy Savoy, koniecznie spróbujcie słynnej zupy z karczochów z truflą oraz barweny pieczonej w całości. Być może spotkacie samego szefa kuchni, który często osobiście żegna swoich gości.
11, quai de Conti, 75006 Paris
 
L’Arpège
Alain Passard osiągnął kulinarny szczyt, jego restauracja zdobyła trzy gwiazdki Michelin w 1996 roku i dalej je utrzymuje. To pierwszy wielki szef, który przywrócił szlachetność warzywom i zrezygnował z mięsa. Spróbujcie jego słynnego dania la jardinière arlequin i nie zapomnijcie o chrupiącej millefeuille na deser z karmelizowanymi jabłkami.
84, rue de Varenne, 75007 Paris

Alain Ducasse au Plaza Athénée
Świętym Graalem w kuchni Alain Ducasse’a jest naturalność i odpowiedzialność. Jego kuchnia jest prawdziwa, zdrowa, sezonowa i zaangażowana. Z Romainem Mederem, szefem kuchni, Jessicą Prealpato - cukiernikiem i Denisem Courtiade, dyrektorem restauracji stanowią idealny zespół.
Jaka jest specjalność restauracji? Homar z Normandii podawany z rzodkiewką i rukwią wodną oraz ciecierzyca z Alp ze złotym kawiorem.
25, avenue Montaigne, 75008 Paris
 
Pierre Gagnaire
Pierre Gagnaire to właściciel kolejnej 3-gwiazdkowej restauracji. Po raz pierwszy 3 gwiazdki Michelin otrzymał 1993 roku. W 2015 roku został uznany za najlepszego szefa kuchni. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni francuskiej, wiernej porom roku. Jakie danie warto spróbować w jego restauracji przy rue de Balzac? Zdecydowanie kaczkę w gorzkiej czekoladzie.
6, rue Balzac 75008 Paryż
 
Epicure au Bristol
Meble w stylu Ludwika XVI, wytworna elegancja, przepiękny francuski ogród to ponadczasowe wnętrza restauracji, która oferuje klasyczną kuchnię Érica Frechona, znanego ze swobodnego podejścia do tradycji. Prawdziwą legendą owiane są jego makaroniki, nadziewane czarną truflą, karczochami i foie gras.
112, rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris

Le Cinq
3-gwiazdkowa restauracja Le Cinq mieści się w hotelu Four Seasons Georges V, zaledwie kilka kroków od Pól Elizejskich. Od 2014 roku stery w restauracji przejął Christian Le Squer, który wcześniej pracował w Le Pavillon Ledoyen, Taillevent oraz Le Ritz. Specjalnością szefa kuchni są langustynki bretońskie podawane z majonezem i chrupiącymi plackami z mąki gryczanej oraz okoń morski.
31, avenue George V, 75008 Paris
 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej