W Barze Koszyki zamontowano dwa tanki, w których znajduje się ponad 1000 litrów świeżego piwa. Od chwili otwarcia miedzianego zbiornika, piwo ma zaledwie siedmiodniowy termin przydatności do spożycia, który stanowi najlepszą gwarancję jego jakości. Pilsner Urquell z tanka ma intensywniejszy smak, z dużo bogatszym i pełniejszym posmakiem słodu. Jest o wiele bardziej słodko-gorzki, z wyraźniejszymi pikantnymi aromatami chmielu, dlatego aby odkryć pełnię jego niepasteryzowanego smaku, warto udać się do Tankovnej, gdzie serwowany jest przez specjalnie przeszkolonych tapsterów.
Na miejscu będzie też można poznać 3 tradycyjne czeskie sposoby nalewania Pilsnera - Hladinkę, Šnyt i Milko. Hladinka jest najbardziej klasycznym sposobem nalewania Pilsnera "na raz", z pianą na trzy palce, podczas kiedy Šnyt z dodatkową ilością piany to orzeźwiająca propozycja dla tych, którzy mają ochotę na małe piwo w dużym kuflu. Mliko natomiast stanowi zaskakująco słodką szklankę gęstej, czystej piwnej piany.
Co wyróżnia wspomniane Tankovne na tle innych lokali? Poza Pilznem to właśnie tylko w nich można napić się niepasteryzowanego Pilsnera Urquella. Świeży lager dostarczany jest do barów prosto z czeskiego browaru, który w ciągu 48 godzin, przy pomocy mobilnych tanków, musi przetransportować go do Tankovnych, położonych w różnych krajach Europy, także i w Polsce. Dzięki temu, że piwo podczas transportu pozostaje cały czas chłodzone i nie ma kontaktu z powietrzem, Pilsner Urquell smakuje w lokalu dokładnie tak samo jak w czeskim browarze, zaraz po jego uwarzeniu.
W dniu świętowania, w nowej Tankovnej piwoznawca Maciej Chołdrych (piwoznawcy.pl) opowie o walorach sensorycznych piw oraz poprowadzi warsztat połączony z degustacją Pilsnera. Jacek Maliszewski, tapster Pilsner Urquell, zdradzi gościom jak perfekcyjnie zaserwować oryginalnego pilznera, a na piwoszy dodatkowo będą czekać atrakcyjne konkursy z markowymi gadżetami.


Kolejna Tankovna Pilsner Urquell - w Barze Koszyki w Warszawie


Pilsner Urquell kończy w tym roku 178 lat i z okazji urodzin otwiera nowe miejsce, w którym można napić się niepasteryzowanego piwa prosto z czeskiego browaru. Marka przeobraża popularny Bar Koszyki w kolejną Tankovną.
Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.
Inne kategorie
Podcasty


Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

