x

Znamy najlepsze restauracje letniej edycji Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    07.10.2020

W plebiscycie gości Fine Dining Week za najlepszy lokal festiwalu została uznana Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Śląsk) a na trzecim - Renaissance Restaurant (Szczecin).

GRAFIKA: MATERIAŁY PRASOWE.
GRAFIKA: MATERIAŁY PRASOWE.
To była rekordowa edycja festiwalu. W letnim Fine Dining Week, który odbył się pod hasłem „Sezon na polski fine dining” wzięło udział ponad 10 tysięcy gości. Impreza poświęcona innowatorom tworzącym tożsamość polskiego haute cuisine trwała od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Śląsku, Szczecinie i Trójmieście. Szefowie kuchni z 66 najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z sezonowych produktów, dostępne w cenie 129 zł. Podczas festiwalu zaserwowano 50 020 dań oraz wydano minimum 9061 kieliszków Martini Prosecco.
– Mamy rekordową edycję letnią w historii całego Fine Dining Week! Cieszymy się, że goście tak licznie wzięli udział w Festiwalu i aktywnie włączyli się w nasz największy w Polsce plebiscyt. Gratulujemy wszystkim zwycięskim restauracjom! – mówią Maciek Żakowski i Paweł Światczyński z RestaurantClub, organizatorzy festiwalu.

Plebiscyt gości
Jak zwykle Festiwalowi towarzyszył także plebiscyt gości, w którym zostały wybrane najlepsze restauracje biorące udział w Fine Dining Week. Zwyciężyła Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia), a na trzecim Renaissance Restaurant (Szczecin). Goście oceniali restauracje także w takich kategoriach jak: menu, obsługa, atmosfera, wybrano także najpopularniejsze restauracje festiwalowe.

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
1 miejsce - Restauracja Alpejska (Łódź)
2 miejsce - Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia)
3 miejsce - Renaissance Restaurant (Szczecin)
Najlepsze menu: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion (Wrocław)
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera (Warszawa)

KRAKÓW
1 miejsce - Solna 1
2 miejsce - Halicka Eatery & Bar
3 miejsce - Unicus Palace - Unique Taste
Najlepsze menu: Leonardo
Najlepsza obsługa: Solna 1
Najlepsza atmosfera: Bistro Beta
Najpopularniejsza restauracja: Gavi Restaurant

ŁÓDŹ
1 miejsce - Restauracja Alpejska
2 miejsce - Tabu Sushi And Modern Cuisine
3 miejsce - Quale
Najlepsze menu: Restauracja Alpejska
Najlepsza obsługa: Tabu Sushi And Modern Cuisine
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska
Najpopularniejsza restauracja: Restauracja Alpejska

POZNAŃ
1 miejsce - 62 Bar & Restaurant
2 miejsce - Obfitość Smaku i Wina
3 miejsce - U Myśliwych
Najlepsze menu: 62 Bar & Restaurant
Najlepsza obsługa: U Myśliwych
Najlepsza atmosfera: Obfitość Smaku i Wina
Najpopularniejsza restauracja: The Time

ŚLĄSK
1 miejsce - Scena Kulinarna Art Restaurant
2 miejsce - MOODRO Restaurant
3 miejsce - PLADO
Najlepsze menu: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza obsługa: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza atmosfera: MOODRO Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: ISTO

SZCZECIN
1 miejsce - Renaissance Restaurant
2 miejsce - Restauracja Nowa Rzeźnia
3 miejsce - Niebo - Wine Bar Cafe
Najlepsze menu: Renaissance Restaurant
Najlepsza obsługa: Renaissance Restaurant
Najlepsza atmosfera: Renaissance Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: Renaissance Restaurant

TRÓJMIASTO
1 miejsce - Niesztuka (Gdańsk)
2 miejsce - Biały Królik (Gdynia)
3 miejsce - L' Entre Villes (Sopot)
Najlepsze menu: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza atmosfera: Biały Królik (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Niesztuka (Gdańsk)

WARSZAWA
1 miejsce - N31 restaurant by Robert Sowa
2 miejsce - Pam Pam
3 miejsce - Elixir by Dom Wódki
Najlepsze menu: N31 restaurant by Robert Sowa
Najlepsza obsługa: U Fukiera
Najlepsza atmosfera: Pam Pam
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera

WROCŁAW
1 miejsce - Mennicza Fusion
2 miejsce - Babinicz (Dworzysko)
3 miejsce - Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)
Najlepsze menu: Mennicza Fusion
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion
Najlepsza atmosfera: Babinicz (Dworzysko)
Najpopularniejsza restauracja: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej