x

Tomasz Janiczek nowym szefem kuchni w Opasłym Tomie

Kategoria: Ludzie    14.10.2020

Miejsce Flavii Borawskiej za sterami kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom zajął Tomasz Janiczek. Młody szef kuchni zaprasza na dania sentymentalne, które otulają, rozgrzewają i przypominają idylliczne dzieciństwo.

Tomasz Janiczek. szef kuchni restauracji Opasły Tom. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tomasz Janiczek. szef kuchni restauracji Opasły Tom. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tomasz Janiczek ma jedynie 28 lat, ale zdobył już spore doświadczenie praktyczne. Jako szef kuchni - rezydent pracował w Opasłym Tomie już w roku 2017, a ponadto kierował restauracjami Nowa Próżna, Kraft Bistro, Mint Grey Flavours.Wzrastał w ekologicznym gospodarstwie na południu Polski, smakując kuchnię regionalną i najwyższej jakości produkty rolne. Konsekwentnie trzymając się tego kierunku, poszukuje esencji kuchni polskiej, wydobywając z dań tradycyjnych ich finezyjną i szlachetną stronę.

Kalarepki do złudzenia przypominające małże św. Jakuba - nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji. Twórcą dania jest Tomasz Janiczek. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kalarepki do złudzenia przypominające małże św. Jakuba - nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji. Twórcą dania jest Tomasz Janiczek. Zdjęcie: materiały prasowe.
W jesiennym menu Opasłego Tomu jego autorstwa znalazły się ziemniaczane pyzy, żurek, czy kogel mogel, podniesione do rangi finedinigowej. Tomasz Janiczek bawi się też akcentami historycznymi, jego wegańska kasza słonecznikowa lub kalarepki św. Jakuba nawiązują do idei barokowego konceptu iluzji, niczym z Compendium Ferculorum. Całe menu podporządkowane zostało potrzebie budowania poczucia błogości i bezpieczeństwa, tak naruszonym w okresie pandemii, a ponieważ jesień temu sprzyja, dania w Opasłym Tomie rozgrzewają i otulają.

Wina do menu stworzonego przez Tomasza Janiczka dobrała sommelierka Aneta Bruszewska, współpracująca z Opasłym Tomem jeszcze w czasach, gdy restauracja mieściła się przy ul. Foksal.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Australijczyk Joshua Treacy nowym szefem warszawskiego Nobu

Joshua Treacy - pochodzący z Australii szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem - obejmuje pozycję szefa kuchni restauracji Nobu w Warszawie. Tymczasem już na początku czerwca stołeczny hotel Nobu odwiedzi jeden z założycieli tej słynnej lifestylowej marki Nobu Matsuhisa.

Dawid Uszyński odmienia gdańską restaurację Sassy. Nowy szef kuchni stawia na azjatyckie fusion

Współtwórca warszawskich restauracji Japonki oraz Japonka Dawid Uszyński został szefem kuchni gdańskiej Sassy. Lokal przeszedł niedawno metamorfozę, której efektem jest zmiana koncepcji kulinarnej.

Patryk Burnicki szefem kuchni w Karma House Gościeńczyce

Patryk Burnicki, były szef kuchni restauracji U Fukiera rozpoczął pracę w mazowieckim kompleksie Karma House Gościeńczyce. Lokal ma serwować dania kuchni polskiej z azjatyckim twistem, a menu bazować będzie na produktach pochodzących głównie z własnych upraw i hodowli.

Federico J. González nowym CEO w Louvre Hotels Group. Zastąpi Pierre’a Frédérica Roulota

Federico J. González został nowym CEO Louvre Hotels Group. Firma dziękuje dotychczasowemu CEO Pierre’owi-Frédéricowi Roulotowi.

Marcin "TYTUS" GRABSKI: Hip-hop jest dla mnie biletem do świata wina

To nie winylowe płyty, ale butelki z winem są dziś głównym narzędziem pracy MARCINA "TYTUSA" GRABSKIEGO. O tym, jak zmienił swoje życie i z sukcesem prowadzi lokale oparte na winie, opowiada właściciel WINEM POWIŚLE, ŁASKAWOŚCI TYTUSA I ASFALT WINYLE I WINO.

Beata Śniechowska bohaterką "Foodmission" - serii wideo The Best Chef

Beata Śniechowska, współzałożycielka i szefowa kuchni wrocławskiego bistro Młoda Polska, jest bohaterką serii wideo "Foodmission" tworzonej przez zespół The Best Chef. To wyróżnienie, bo odwiedzają oni w niej najbardziej inspirujących twórców gastronomii w Europie. Do Polski wracają po 2 latach.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej