x

Lunch omakase w weekendowej ofercie Nobu Warsaw

Kategoria: Miejsca    16.10.2020

Od soboty 17 października w restauracji Nobu Warsaw będzie można spróbować lunchu w stylu omakase, czyli selekcji czterech dań w formie niespodzianki przygotowanych przez szefa kuchni - Yannicka Lohou.

Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Posiłek w stylu omakase pozwala gościom na spróbowanie wyjątkowych i najlepszych dań, które w danym momencie może zaoferować szef kuchni. To świetna propozycja dla osób niezdecydowanych lub takich, które nie miały dotychczas styczności z japońską kuchnią. Omakase – w tłumaczeniu z japońskiego „zostawiam wybór tobie” – to prawdziwy wyraz zaufania gościa do osoby przygotowującej posiłek. Sformułowanie używane w restauracjach serwujących sushi i japońską kuchnię zyskuje coraz większą popularność w Polsce.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Od 17 października w restauracji Nobu będzie można spróbować selekcji czterech dań w formie niespodzianki przygotowanych przez szefa kuchni – Yannicka Lohou. Lunch omakase dostępny będzie od godziny od 12 w każdą sobotę i niedzielę.

Niespodzianka szefa kuchni
Koncepcja wszystkich restauracji Nobu oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa Nobu Matsuhisy – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej. Szefem kuchni w Warszawie jest urodzony w Bretanii we Francji Yannick Lohou, który po ukończeniu szkoły kulinarnej w Tregunc Lycee Saint Marc w 1997 roku miał okazję pracować w wielu francuskich restauracjach, a następnie podróżować i zdobyć międzynarodowe doświadczenie, między innymi w USA i Rosji. Pracował z Nobu Sanem oraz Szefem Herve Courtot, którzy nauczyli go skromności, dyscypliny i szacunku.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Menu Nobu Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jego lunch omakase to trzydaniowy posiłek z deserem, którego skład jest zagadką dla gości do ostatniego momentu.
– Wywodzący się z kulinarnej tradycji japońskiej sposób przygotowania potraw jest niezwykłą okazją do skosztowania tego, co jest w Nobu najlepsze. Serwowane przez nas dania będą się zmieniać w zależności od sezonowości i dostępności najlepszych produktów – mówi Yannick Lohou, szef kuchni Nobu Warsaw. – Dania w całkiem nowej odsłonie lub na bazie charakterystycznych klasyków z menu, takich jak legendarny czarny dorsz z aksamitnym sosem miso, sashimi „New Style” przypiekane olejem sezamowym czy sushi i rollsy z najwyższej jakości owoców morza, zaspokoją apetyt nawet najbardziej wymagających gości – dodaje.

Zmiany w Nobu Warsaw
Warszawska restauracja Nobu dostosowuje się do obecnej sytuacji panującej w kraju. W odpowiedzi na zainteresowanie gości, otwiera dodatkowo swoje podwoje w każdą niedzielę, a w pozostałe dni wydłuża godziny funkcjonowania, startując wcześniej. Ponadto, w związku z panującymi restrykcjami goście mają od teraz możliwość dokonania rezerwacji stolika na godzinę przed przyjściem. Dbałość marki o wszystkie zasady bezpieczeństwa i higieny pozwala gościom czuć się w eleganckiej przestrzeni Nobu swobodnie i bezpiecznie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej