x

Soba Japanese Noodles - namiastka Japonii na warszawskim Powiślu

Kategoria: Miejsca    16.10.2020

Adres Radna 13 jest dobrze znany nie tylko mieszkańcom warszawskiego Powiśla, ale i szerszej grupie foodies - pod nim przez wiele lat mieściła się uwielbiana Dziurka od Klucza (działająca obecnie w Forcie 8).

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
To nie przypadek, bo jednym z właścicieli Soby jest Stanisław Szpilowski, współzałożyciel Dziurki. Wraz z innymi wspólnikami w swoim gastronomicznym portoflio mają też Arigator Ramen Shop oraz meksykańską La Sirenę. Soba Japanese Noodles dołączyła do restauracyjnej rodziny w sierpniu tego roku. 
Motywem przewodnim lokalu jest klasyczna kuchnia japońska, a konkretnie soba (czyli makaron gryczany). To prawdopodobnie pierwsze miejsce w Polsce serwujące dania na bazie tego produktu. Makaron wyrabiany jest na miejscu, a jego receptura konsultowana z rodowitym Japończykiem, aby jak najwierniej oddać tradycyjny smak soby.
Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W menu znajdziemy sobę podawaną na dwa sposoby: na zimno (z mieszanką 30% pszenicy i 70% gryki) oraz na ciepło (50% gryka i 50% pszenica). Do makaronu serwowane są takie dodatki jak: warzywa w tempurze, piklowane, kaczka, grzyby, różnego rodzaju sosy. Oprócz tego w karcie figuruje kilka przystawek, np. grillowana makrela z miso, a także jeden deser. Karta będzie zmieniana sezonowo, sobę w wersji na zimno dostaniemy przez cały rok, będzie też z czego wybierać w wersjach ciepłych. Podczas wizyty warto pytać o dania „spod lady”! Wśród napojów wyróżnia się domowej roboty kombucha czy cold brew z zielonej herbaty. Lokal nie posiada koncesji, ale istnieje możliwość przyniesienia własnego alkoholu po opłaceniu „korkowego”. 

Adres: ul. Radna 13, Warszawa 
Właściciele: Bartłomiej Sobieraj i Stanisław Szpilowski 
Szefowie kuchni: Filip Kolibabski, Bartłomiej Sobieraj 
Liczba miejsc: 23 
Ceny: przystawki: 15-26 zł; soba: 32-39 zł
Typ: casual  

Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej