Przestrzeń kawiarni składa się z sali głównej i antresoli. Jasne i minimalistyczne wnętrze udekorowane jedynie roślinami zostało zaprojektowane przez czeskie studio architektoniczne Kogaa Studio.
– Wybierając solidne materiały, neutralną i przyjazną do pracy oraz spędzania czasu kolorystykę, chcieliśmy dodać naszemu lokalowi ponadczasowości – komentuje Kuba.
Ziarna, na których pracują bariści Typiki, wypalane są w czeskiej palarni Rusty Nails Coffee Roasters. Niezależnie od tego, czy zamówimy espresso z dodatkami, czy bez nich, zostanie ono zaparzone na tych samych ziarnach, zmienianych systematycznie. W karcie są również herbaty (czarna, biała zielona) importowane przez czeską firmę Tea Mountain oraz robione na miejscu lemoniady na bazie syropów macerowanych na zimno, w formule owoc plus zioło (lawenda z jagodą to bestseller). Do przekąszenia kilka propozycji, również wegańskich: śniadania (granola, owsianka, tosty z dodatkami, jajecznica), kanapki na pieczonej na miejscu focaccii (np. z koneckim serem solankowym, pesto, rzodkiewką i rukolą), ciasta (np. tarta z ganache czekoladowym i świeżymi owocami, sernik czy brownie z masłem orzechowym).
W przyszłości możemy spodziewać się oferty win i dobranych do nich przekąsek. Właściciele Typiki planują organizację cuppingów, spotkań z producentami oraz winiarzami. A w dalszej przyszłości – otwarcie kolejnych lokali pod brandem Typika.
Adres: ul. Kolejowa 47, Warszawa
Właściciele: Peter Kollar, Jakub Świątek
Liczba miejsc: 46 miejsc, dodatkowe 10 na zewnątrz
Ceny: kawa: 8-14 zł; herbata: 11-15 zł; śniadania, kanapki, ciasta: 14-19 zł
Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.