x

Kaszubska zupa rakowa z ciastem francuskim

Kategoria: Karta - dania    16.10.2020

Kaszubska zupa rakowa z ciastem francuskim inspirowana przepisem Paula Bocuse'a według Marcina Popielarza.

Foto: Joanna Ogórek.
Foto: Joanna Ogórek.
WYWAR RYBNY (NA 27 L) 
Składniki: 
• 3 kg skrawków ryb
• 1 kg cebuli
• 1 kg pora
• 1 kg korzenia pietruszki 
• 0,5 kg selera
• 5 g ziela angielskiego 
• 2 g liści laurowych
• 30 g czosnku 
• 50 g koncentratu pomidorowego 
• 250 ml oleju 
• 30 l wody  

Sposób przygotowania: 
Skrawki ryb pieczemy w piecu przez 25 minut w temperaturze 185 st. C. Warzywa obieramy i kroimy, mieszamy z przyprawami, koncentratem i olejem i również pieczemy 25 minut w 185 st. C. Upieczone skrawki ryb oraz warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 30 l wody i gotujemy wywar przez 3 godziny. 

WYWAR RAKOWY (6 L) 
Składniki: 
• 1 kg raków 
• 5 l gotowego wywaru rybnego
• 1 l białego wina 
• 2 l bazy do zupy pomidorowej
• 50 ml sosu ostrygowego

Sposób przygotowania:
Jeśli raki były mrożone, wodę z rozmrażania zachowujemy i łączymy z wywarem rybnym. Raki pieczemy w piecu przez 25 minut w temperaturze 185 st. C. Upieczone raki wrzucamy do wywaru i blendujemy, a następnie cedzimy, by pozbyć się skorupek. Dodajemy zredukowane wino, bazę pomidorową i sos ostrygowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. 

ZUPA 
Składniki: 
• 400 g ziemniaków 
• 500 g cebuli
• 250 g korzenia pietruszki 
• 250 g marchewki
• 170 g selera 
• 250 g papryki 
• 15 g czosnku
• 100 ml oleju 
• 30 g koncentratu pomidorowego
• 1,5 l gotowego wywaru rakowego 
• 3 l gotowego wywaru rybnego 
• 50 ml sosu ostrygowego
• 0,5 l soku z pomidorów 
• sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku 

Sposób przygotowania: 
Warzywa i czosnek drobno kroimy, przesmażamy na oleju z koncentratem. Wlewamy wywar rybny, wywar rakowy, sos ostrygowy oraz sok z pomidorów i gotujemy do miękkości, później blendujemy, Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. 

CIASTO ZAPARZANE (20 PORCJI) 
Składniki: 
• 250 ml wody 
• 125 g masła
• 3 g soli
• 250 g mąki pszennej 
• 3 jajka

Sposób przygotowania:
Wodę z masłem i solą zagotowujemy, wlewamy do mąki i miksujemy, stopniowo dodając jajka. Później, kiedy masa jest gotowa, przekładamy ją do worka cukierniczego i wyciskamy na wrzącą wodę. Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, gotujemy jeszcze przez minutę. 

WARZYWA (1 PORCJA) 
Składniki: 
• 40 g marchwi 
• 50 g ziemniaków 
• 35 g selera naciowego

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. 

ZAPIEKANIE ZUPY I PODANIE 
• 1 cały rak podsmażony à la minute na maśle z koprem włoskim i deglasowany białym winem
• pęczek koperku 
• 40 g ciasta francuskiego 
• jajko 
• śmietana 36% 
• sól kłodawska 

W czarce do zapiekania umieszczamy kluski z parzonego ciasta, pokrojone w kostkę warzywa, podsmażonego raka i świeżo posiekany koper. Zalewamy letnią zupą. Z ciasta francuskiego wykrawamy ring o średnicy większej nieco niż czarka, pokrywamy go z obu stron jajkiem rozprowadzonym ze śmietaną 36%. Zaklejamy ciastem czarkę, posypujemy solą kłodawska i pieczemy w piecu w temp. 200 st. C przez 6-7 minut, aż ciasto przybierze złoty kolor. 

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej