

Bocuse d’Or Europe 2020 za nami - relacja


Choć Jakub Kasprzak i Patryk Paczkowski nie awansowali do Wielkiego Finału Bocuse d’Or Europe 2020 w Lyonie, to ich występ podczas europejskiej selekcji w Tallinie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu, trzeba uznać za udany.
– W tym trudnym dla nas wszystkich czasie udało się zorganizować wielki konkurs, a polski zespół walczył do końca, nie wycofał się w przedbiegach i dołożył wszelkich starań by zaprezentować się jak najlepiej. Tym razem zabrakło trochę szczęścia, bo umiejętności, motywacja i duch walki był obecny do końca – podsumował Dimitri Demjanov, Prezydent Bocuse d’Or Europe 2020.
Walka Jakuba
Polacy wystąpili pierwszego dnia zmagań kulinarnych w stolicy Estonii z ostatniej, ósmej pozycji. Panowie walczyli do ostatnich minut w pełnym skupieniu przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa oddzielne dania, oba dla 14 osób: pierwsze to danie vege serwowane wyłącznie na talerzach i wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu – „Gotowany na parze filet z suma z dynią, lokalnymi grzybami, kalarepą, puree z selera i chrzanu oraz baby warzywami” oraz drugie danie z mięsa zaprezentowane na imponującym platerze i wydane 35 minut później. Znalazła się na nim: „Przepiórka z borowikami, jajko przepiórcze confit, ziemniaki, sos tatarski, buraki z chrzanem, tartinka z jabłkami i cebulą, seler, kurki i owoce leśne”.
Jakuba Kasprzaka w drodze do Tallina wspierali w Team Poland: Tomasz Purol w roli trenera, Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or, który zasiadał w gronie jurorów, Dominik Brodziak (drugi trener) oraz Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland, który odpowiada za kwestie organizacyjne i finansowe.
Zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2020
1 miejsce – Norwegia – Christian Andre Pettersen, Restaurant Studio CAP - Sandnes
2 miejsce – Dania – Ronni Vexoe Mortensen, Geranium*** - Kopenhaga
3 miejsce – Szwecja – Sebastian Gibrand, Gastronomi Sveirge
Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2021 roku zakwalifikowały się zespoły, które wywarły największe wrażenie na sędziach: Islandia, Finlandia, Francja, Estonia, Szwajcaria, Węgry i Włochy.
Z poślizgiem
Warto przypomnieć, że droga do konkursu nie była łatwa. Kiedy w marcu cały świat zatrzymał się na dłużej, a w Polsce ogłoszono lockdown, kulinarne marzenia naszego teamu stanęły pod znakiem zapytania. Majowy termin europejskiej selekcji Bocuse d’Or został zawieszony, później przesunięty na wrzesień, a ostatecznie odbył się 15-16 października. Niestety koncepcje konkursowych dań musiały ulec zmianie ze względu na sezonowość składników. Były chwile niepewności, które na szczęście szybko zostały przekute w pozytywną energię oraz siłę i motywację do działania.
Z powodu COVID-19 niezapomniane wielkie widowisko jakim jest konkurs Bocuse d’Or odbyło się bez szerszej publiczności w Saku Arena w Tallinie. Poziom był jak zawsze wysoki, a transmitowana na żywo relacja utrzymywała porywającą atmosferę wydarzenia sportowego, o której zawsze myślał Paul Bocuse. Ponad 300 tysięcy osób śledziło online zmagania znakomitych europejskich zespołów na całym świecie.
Zobacz także

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

