1 – KURCZAK PO HAJNAŃSKU
Składniki:
• 1,3 kg kurczaka w całości, wypatroszonego
• 60 g soli niejodowanej (np. Maldon)
• 2,5-cm kawałek obranego imbiru, pokrojony na 6-mm plasterki
• 3,7 l zimnej wody (lub więcej w razie potrzeby)
• 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz kurczaka włóż do garnka. Wetrzyj w kurczaka sól i zostaw na 1 godzinę, potem delikatnie wypłucz. Dodaj kurczaka do pozostałych składników. Duś przez 20 min, zdejmując z wierzchu wszystkie zbędne elementy, i zdejmij z ognia. Zostaw kurczaka w bulionie przez 15 min. Wyjmij kurczaka i przełóż do naczynia z lodowatą wodą, aż skórka się schłodzi, ale kurczak pozostanie ciepły w środku. Osusz kurczaka i wetrzyj w niego sos sezamowy. Przecedź bulion przez gazę.
2 – RYŻ PO HAJNAŃSKU
Składniki:
• 60 ml oleju sezamowego
• 2 łyżki skóry kurczaka, posiekanej
• 2 ząbki czosnku, posiekanego
• 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
• 1 łyżeczka soli niejodowanej (np. Maldon)
• 400 g długoziarnistego ryżu, przepłukanego i odcedzonego
• 480 ml bulionu z kurczaka (odlanego podczas gotowania kurczaka po hajnańsku)
Przygotowanie:
Podsmaż na brązowo czosnek, imbir oraz skórkę kurczaka. Wypłucz ryż w zimnej wodzie 10 razy. Przełóż ryż, smażony czosnek, imbir i skórkę do garnka do gotowania ryżu. Gotuj w garnku do ryżu według instrukcji (lub gotuj w zwykłym garnku tak, aby ryż wchłonął całą wodę).
3 – SOSY
Składniki:
Sos chili
• 2 łyżki sambal
• 2 łyżki srirachy
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka czosnku, posiekanego
• 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
• 1 łyżka soku z limonki
• 2 łyżki bulionu z kurczaka (odlane podczas gotowania kurczaka po hajnańsku)
Sos imbirowo-czosnkowy
• 2 łyżki świeżego imbiru, utartego
• 2 łyżki czosnku, bardzo drobno posiekanego
• sól niejodowana (np. Maldon), do smaku
• 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
• 1 łyżka octu ryżowego
Sos sojowy do maczania
• smażony czosnek i imbir
• 1 łyżka sosu ostrygowego
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego słodkiego
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki bulionu z kurczaka (odlane podczas gotowania kurczaka po hajnańsku)
Przygotowanie:
Po prostu wymieszaj wszystkie składniki sosu razem i trzymaj każdy w osobnej miseczce.
Składniki do serwowania:
• 2 ogórki cienko pokrojone
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 pęczek zielonej cebulki
Serwowanie całości:
1. Pokrój kurczaka tradycyjnie razem z kością. 2. Posiekaj trochę zielonej cebulki i kolendry.
3. Przygotuj kilka plasterków ogórka.
4. Ułóż ryż, na nim kurczaka, posyp kolendrą i zieloną cebulką, obok połóż plastry ogórka.
5. Obok postaw miseczki z dodatkami – sosami oraz bulionem z kurczaka, którym możesz popijać danie.
Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.