x

Kurczak z ryżem po hajnańsku

Kategoria: Karta - dania    20.10.2020

Kurczak z ryżem po hajnańsku według Beñata Alonso.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
1 – KURCZAK PO HAJNAŃSKU  

Składniki: 
• 1,3 kg kurczaka w całości, wypatroszonego
• 60 g soli niejodowanej (np. Maldon)
• 2,5-cm kawałek obranego imbiru, pokrojony na 6-mm plasterki
• 3,7 l zimnej wody (lub więcej w razie potrzeby)
• 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz kurczaka włóż do garnka. Wetrzyj w kurczaka sól i zostaw na 1 godzinę, potem delikatnie wypłucz. Dodaj kurczaka do pozostałych składników. Duś przez 20 min, zdejmując z wierzchu wszystkie zbędne elementy, i zdejmij z ognia. Zostaw kurczaka w bulionie przez 15 min. Wyjmij kurczaka i przełóż do naczynia z lodowatą wodą, aż skórka się schłodzi, ale kurczak pozostanie ciepły w środku. Osusz kurczaka i wetrzyj w niego sos sezamowy. Przecedź bulion przez gazę. 

2 – RYŻ PO HAJNAŃSKU 

Składniki: 
• 60 ml oleju sezamowego
• 2 łyżki skóry kurczaka, posiekanej 
• 2 ząbki czosnku, posiekanego 
• 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
• 1 łyżeczka soli niejodowanej (np. Maldon)
• 400 g długoziarnistego ryżu, przepłukanego i odcedzonego
• 480 ml bulionu z kurczaka (odlanego podczas gotowania kurczaka po hajnańsku) 

Przygotowanie:
Podsmaż na brązowo czosnek, imbir oraz skórkę kurczaka. Wypłucz ryż w zimnej wodzie 10 razy. Przełóż ryż, smażony czosnek, imbir i skórkę do garnka do gotowania ryżu. Gotuj w garnku do ryżu według instrukcji (lub gotuj w zwykłym garnku tak, aby ryż wchłonął całą wodę). 

3 – SOSY 

Składniki: 

Sos chili 
• 2 łyżki sambal
• 2 łyżki srirachy
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka czosnku, posiekanego
• 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
• 1 łyżka soku z limonki
• 2 łyżki bulionu z kurczaka (odlane podczas gotowania kurczaka po hajnańsku)

Sos imbirowo-czosnkowy 
• 2 łyżki świeżego imbiru, utartego
• 2 łyżki czosnku, bardzo drobno posiekanego
• sól niejodowana (np. Maldon), do smaku
• 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
• 1 łyżka octu ryżowego

Sos sojowy do maczania
• smażony czosnek i imbir
• 1 łyżka sosu ostrygowego
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego słodkiego
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki bulionu z kurczaka (odlane podczas gotowania kurczaka po hajnańsku)

Przygotowanie:
Po prostu wymieszaj wszystkie składniki sosu razem i trzymaj każdy w osobnej miseczce. 

Składniki do serwowania: 
• 2 ogórki cienko pokrojone 
• 1 pęczek świeżej kolendry 
• 1 pęczek zielonej cebulki 

Serwowanie całości: 
1.
Pokrój kurczaka tradycyjnie razem z kością. 2. Posiekaj trochę zielonej cebulki i kolendry.
3. Przygotuj kilka plasterków ogórka.
4. Ułóż ryż, na nim kurczaka, posyp kolendrą i zieloną cebulką, obok połóż plastry ogórka.
5. Obok postaw miseczki z dodatkami – sosami oraz bulionem z kurczaka, którym możesz popijać danie. 

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2020 nr 198.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej