• 24 ostrygi
• sok z cytryny
• pół pęczku dymki
• świeżo zmielony pieprz
• sól zwykła i morska
• oliwa
• algi morskie
• 4 liście mertensji nadmorskiej (oyster leaves)
Otwórz muszle, wyjmij z nich ostrygi i wypłucz je w zimnej bieżącej wodzie. Osusz ostrygi papierowym ręcznikiem i posiekaj na tatar. Dopraw sokiem z cytryny, dodaj drobno pokrojoną dymkę, dopraw pieprzem, solą i oliwą. Połóż algi morskie na talerzu, na nim postaw muszle z tatarem z ostryg. Całość udekoruj liśćmi mertensji nadmorskiej.
SORBET Z ALG MORSKICH I CYTRYN
Składniki:
• 250 ml wody
• 75 g cukru
• 2 g suchych alg morskich (typu nori)
• 250 ml soku z cytryn
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z cukrem i ostudź syrop. Dodaj do niego rozdrobnione algi i całkowicie ostudź, zanim dodasz sok z cytryny. Zamroź przez noc w zamrażalniku, a następnie zeskrobuj sorbet widelcem. Umieść sorbet z alg i cytryny w kropli lodowatej wody. Następnie zaserwuj łyżeczkę sorbetu na tatar z ostryg, tuż przed podaniem.
Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.