x

Świąteczny Stół Pajacyka - restauratorzy mogą pomóc i otrzymać wsparcie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    17.11.2020

4 grudnia odbędzie się "Świąteczny Stół Pajacyka" - tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak włączyć się do akcji pomimo restrykcji epidemicznych?

Świąteczny Stół Pajacyka. Zdjęcie: PAH
Świąteczny Stół Pajacyka. Zdjęcie: PAH
Koniec tego bardzo trudnego roku, który szczególnie mocno odczuła branża HoReCa, może przynieść dużo dobrego – do 22 listopada każdy lokal gastronomiczny ma możliwość zgłosić swój udział w Świątecznym Stole Pajacyka. Dzięki temu, zamawiając posiłki w restauracjach biorących udział w akcji, będzie można wesprzeć prowadzony przez Polską Akcję Humanitarną program dożywiania, ale także pomóc poszkodowanej przez pandemię gastronomii.
– Zdajemy sobie sprawę z położenia, w jakim znalazła się gastronomia – mówi Anna Zubala z PAH. – Ale nie poddajemy się, bo wielu restauratorów wie, że cel jest szczytny i spodziewa się, że w dniu akcji z ich usług skorzysta więcej klientów.  

Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. W tym roku szczególną rolę odegrają także punkty, które prowadzą wyłącznie sprzedaż na wynos, a także cateringi dietetyczne. Dzięki współpracy z aplikacjami obsługującymi dowóz posiłków, wzięcie udziału w Świątecznym Stole Pajacyka jeszcze nigdy nie było tak łatwe.

Pozyskane w ramach akcji środki finansują program dożywiania „Pajacyk” w polskich szkołach, w ramach którego dzieci mogą zjeść często jedyny pełnowartościowy i ciepły posiłek w ciągu dnia. Dodatkowo, ze względu na prawie dwukrotny wzrost liczby osób głodujących na świecie w tym roku,  wsparciem żywnościowym zostaną objęte także osoby w krajach, w których PAH działa od lat.  
W zeszłym roku, dzięki pomocy właścicieli lokali gastronomicznych w całej Polsce, udało się zebrać ponad 200 tys. zł, dzięki czemu sfinansowano blisko 41 tys. posiłków dla dzieci.

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 22 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy na tej stronie. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej