x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

170. urodziny legendarnego włoskiego wina musującego Gancia

Kategoria: Wino    25.11.2020

Gancia, producent pierwszego włoskiego wina musującego, obchodzi 170-lecie powstania. Marka dystrybuowana w ponad 65 krajach świata jest jednym z symboli włoskiego stylu życia.

Plakat: materiały prasowe.
Plakat: materiały prasowe.
Wina musujące Gancia pochodzą z rejonów Langhe-Roero i Monferrato w Piemoncie, jednych z najwyżej cenionych winnic na świecie, wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. W 2020 roku marka zwiększyła ich globalną sprzedaż o ponad 30%.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Z okazji 170. urodzin przygotowała  okolicznościową edycję wina musującego, które leżakowało w historycznych piwnicach przez 170 miesięcy. Limitowana seria ma charakter kolekcjonerski.

W Polsce Gancia jest oferowana przez CEDC International, lidera na rynku producentów i importerów mocnych alkoholi, w wariantach wina musującego, jak również stołowego. W tym roku portfolio marki w Polski zostało rozszerzone o kolejne dwie nowości: Gancia Sparkling Peach oraz Gancia Sparkling Strawberry. Są to kompozycje stworzone w oparciu o naturalne aromaty owocowe i wino musujące, produkowane z najlepszych odmian piemonckich winorośli.

Założona w 1850 roku przez Carlo Gancię, twórcę pierwszego włoskiego wina musującego, Gancia jest jednym z

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
największych producentów win musujących na  świecie, w tym Prosecco i Asti. Wina te leżakują w piwnicach wykutych przed wiekami w wapiennych skałach w miejscowości Canelli. Nazywane „podziemnymi katedrami” piwnice zapewniają naturalną izolację termiczną o stałej temperaturze 12–14 stopni Celsjusza, idealnej do uszlachetniania win musujących.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej