LADY BAKER
Adres: ul. Śląska 40/2, Szczecin
Właścicielka: Izabela Gacek
Liczba miejsc: 20, ok. 60 mkw.
Ceny: chleb na zakwasie 13,50-22,80 zł, drożdżówki 6-8 zł, torciki 22,80 zł, ptyś/eklerka 7,80 zł, szarlotka wegańska 16,50 zł
Lady Baker zadebiutowała w dniu, kiedy rząd po raz drugi zamknął gastronomię – 24 października 2020 r. Mimo nieco pechowej daty wróżymy tej piekarniocukierniokawiarni sukces. Jest to jedyna wypiekarnia bezglutenowa w woj. zachodniopomorskim, oferta jest także niszowa na skalę całego kraju ze względu na produkcję wypieków bezglutenowych na zakwasie, bez dodatku drożdży piekarskich oraz dodatków typu guma guar czy ksantan.
Miejsce założyła Iza Gacek, która z powodu celiakii nie mogła zjeść dobrego chleba, postanowiła więc taki stworzyć. To ona odpowiedzialna jest za unikatowe przepisy oraz technologię wypieku. Używane w Lady Baker składniki są wyłącznie bezglutenowe, niezanieczyszczone nawet śladowymi ilościami glutenu, a w lokalu zachowane są normy bezpieczeństwa, które gwarantują brak zanieczyszczeń krzyżowych. Głównym produktem są chleby, bułki i bagietki na naturalnym zakwasie (bez dodatku drożdży piekarskich) w kilku smakach; dostępne jest też pieczywo na drożdżach: ryżowe oraz jaglane. Oferta Lady Baker to także słodkie wypieki, np. ptysie, eklerki, szarlotki (także wegańskie), serniki w kilku rodzajach, brownie wegańskie, muffiny, ciasteczka czekoladowe wegańskie, migdałowe maślane, czekoladowe kruche. Codzienne dostaniemy świeże drożdżówki bez laktozy oraz drożdżówki bez nabiału, na mące sorgo, z niskim indeksem glikemicznym.
Po otwarciu gastronomii w ofercie pojawią się kanapki, ciepłe wypieki i ciepłe napoje (kawa ekologiczna, liściaste herbaty, czekolada) oraz zdrowe napoje w butelkach czy koktajle.
Wnętrze lokalu nawiązuje do lat 50. i stylu pin-up. Założeniem przy jego projektowaniu było stworzenie miejsca, w którym można odpocząć, optymistycznego i wprowadzającego w spokojny oraz pozytywny nastrój.
CHARLOTTE WILANÓW
Adres: ul Kieślowskiego 7, Warszawa
Właścicielki: Justyna Kosmala, Ewa Łuniewska
Liczba miejsc: 40 + ogródek
Ceny: śniadania 10-18 zł, croque 17 zł, sałatki 18 zł, tartines 10-12 zł, zupy 10-14 zł
W przyszłym roku minie dziesięć lat, od kiedy marka Charlotte zawojowała polski rynek gastro. Miasteczko Wilanów to szósty lokal w portfolio sieci, ale pierwszy umiejscowiony tak daleko od Śródmieścia, z którym Charlotte jest kojarzona.
– Wychodzimy poza centrum, żeby włączyć się w lokalne społeczności. Mieszkańcy miasteczka Wilanów są naszymi stałymi gośćmi, cenimy ich dbałość o ekologię i estetykę przestrzeni, którą tworzą. Cieszymy się, że dołączamy do tego grona – mówi Justyna Kosmala.
Wilanowski lokal zaprojektował architekt Maciej Dudkiewicz wraz z Justyną – to duet, które tworzy wszystkie Charlotte. Ta wilanowska ma ogromne witryny ze szkła, a klimat jest przytulny za sprawą drewna, które wypełnia wnętrze. Wspólny stół, czyli centralny punkt każdej piekarni Charlotte, wykonany jest z materiału z recyklingu, z przetworzonych butelek PET oraz opakowań po jogurtach.
W wilanowskim lokalu odnajdziemy klasyczne menu Charlotte, czyli śniadania serwowane przez cały dzień, croques, kanapki na ciepło i na zimno, zupy, deski serów i wędlin oraz wyroby cukiernicze. Oczywiście dostępne jest świeże francuskie pieczywo, a także zapakowane w słoiczki konfitury, czekolady, granola, zestawy prezentowe i wino. Znane wielbicielom przysmaki Charlotte można zamówić z dostawą do domu. Magnesem na przyciągnięcie gości w zimne dni będzie duży całoroczny ogródek, ogrzewany w okresie jesienno-zimowym.
BAKERY BROWARY WARSZAWSKIE
Adres: ul. Grzybowska 56, Warszawa
Właściciele: Michał Paleta
i Grupa Enata Bread
Powierzchnia lokalu: 100 mkw.
Ceny: croissanty – 7-12 zł, pain au chocolat i pain aux raisins – 9 zł, kanapki – 8-14 zł, chleby – 7-18 zł, kawa – 6,50-10,50 zł
Rzemieślniczy koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery Browary Warszawskie specjalizuje się w polskim i francuskim pieczywie, tzw. wyrobach viennoiserie. Otoczona designerską architekturą Browarów piekarnia jest otwarta z trzech stron – transparentna i dostępna. Klienci mogą obserwować każdy etap produkcji zza dużych tafli szyb od podłogi aż po sufit. Mają możliwość przekonać się, jak powstaje zdrowe pieczywo – na naturalnym zakwasie, bez sztucznych dodatków, barwników, polepszaczy.
W menu znalazły się: pieczywo, kanapki, słodkości, a także kawa i herbata. Specjalnością lokalu są wyroby viennoiserie, tj. croissanty, pain au chocolat, pain aux raisins, pain aux noix de pécan czy danish z przeróżnymi nadzieniami. Wśród chlebów znajdziemy także wyszukane propozycje, np. bochen z płaskurką i lnianką rydzową czy żytni ze śliwką. Za wypieki odpowiada szef piekarni i jej wspólnik Michał Paleta, absolwent irlandzkiej Killybegs Culinary College.
W Bakery zorganizowano miejsca dla gości: do odpoczynku, pracy, spotkań. Wystrój jest minimalistyczny, delikatnie łączy w sobie ciepło drewna, chłód kamienia i miękkość tkanin.
CHAUD PAIN
Adres: ul. Ossolińskich 3, Warszawa
Właściciel: Grupa Project Warszawa
Ceny: chleb wiejski – 14 zł, chleb żytni ze śliwką – 17 zł, bagietka pszenna – 8 zł, brioche z miodem i palonymi migdałami – 12 zł, croissant – 9 zł
W grudniu planowane jest otwarcie rzemieślniczej piekarni Chaud Pain, która powstaje pod parasolem grupy Project Warszawa. Współtwórcą miejsca jest Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka. Zanim piekarnia wystartuje, świeży chleb i słodkie wypieki można kupować przedpremierowo w lokalach grupy: Epoka i Bez Tytułu. Nazwa Chaud Pain (czyt. „szo pę”) po francusku oznacza „gorący chleb”. Właściciele piekarni mają francuskie korzenie i dlatego przepisy, z których powstaje pieczywo oraz słodkie, rumiane przysmaki, opierają się na wiekowych, sprawdzonych francuskich recepturach. Za ofertę odpowiada szef piekarni Paweł Albert, który dobiera wyselekcjonowane ziarna zbóż zarówno z własnych upraw, jak i sprowadza je z Francji. W ofercie Chaud Pain są różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodkie brioche z miodem i palonymi migdałami oraz croissanty.
– Poza stacjonarną sprzedażą pieczywa rzemieślniczego proponujemy też zestaw śniadaniowy z koszem pieczywa i dodatkami z dostawą do domu – mówi Marcin Przybysz, executive chef grupy Project Warszawa.
Autorki: Agata Godlewska, Monika Jankowska-Kapica
Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2020 nr 200.