x

Gotuj jak Andrea Camastra. Wołowina i sernik gwiazdkowego szefa kuchni

Kategoria: Karta - dania    11.12.2020

Szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin Adrea Camastra zaprezentował w programie Masterchef dwa autorskie przepisy na kanapkę z wołowiną oraz truskawkowy sernik. Obie potrawy można przygotować szybko z użyciem piekarnika.

 

Andrea Camastra to szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, zdobywca prestiżowych tytułów, takich jak Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015. W 2016 roku szefowana przez niego restauracja Senses zdobyła, jako druga w Polsce wyróżnienie w postaci gwiazdki przewodnika Michelin. Widzowie i uczestnicy programu Masterchef mogli poznać jego przepisy na nietypową nowoczesną kanapkę z wołowiną oraz truskawkowy sernik z pomarańczą i czekoladą. Poniżej prezentujemy dwa autorskie przepisy Andrei Camastry.

NOWOCZESNA KANAPKA Z WOŁOWINĄ
300-400 g dojrzewanego na sucho rostbefu wołowego
100 g czerwonej cebuli
100 g wody
100 g soku wiśniowego
80 g octu jabłkowego
70 g brązowego cukru
20 g marynowanego imbiru
40 g świeżych wiśni bez pestek
8 g chińskiej przyprawy pięciu smaków
szczypiorek
kolendra
pietruszka
ocet balsamiczny
olej sezamowy
ziarna sezamu
limonka
bułeczki do burgerów
sos BBQ

Sposób przygotowania
Wołowinę wyjąć wcześniej z lodówki i poczekać aż nabierze temperatury pokojowej. W tym czasie wyprażać przyprawę pięciu smaków na bardzo małym ogniu, w garnku. Kiedy przyprawa będzie już lekko uprażona, dodać wszystkie płyny i brązowy cukier a następnie szybko doprowadzić do wrzenia. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną na mandolinie na bardzo drobne plasterki. Dodać drobno pokrojony imbir i zredukować o połowę. Następnie dodać świeże wiśnie i dalej gotować, aż całość nabierze lekko szklistej konsystencji. Doprawić do smaku solą, sezonowanym octem balsamicznym i dodać świeżą kolendrę, świeżą pietruszkę i szczypiorek.

Przygotowanie wołowiny: Postawić patelnię na gazie i bardzo mocno rozgrzać, usmażyć wołowinę.  Ustawić piekarnik na 200 stopni i dokończyć pieczenie tak, aby mięso osiągnęło temperaturę między 54 a 60 stopni w środku. Zajmuje to od 4 do 8 minut, w zależności od wielkości steku. Odłożyć mięso, aby odpoczęło, a następnie je zglazurować sosem bbq. Pokroić ogórek i zieloną cebulkę w długie, cienkie paski. Doprawić zioła olejem sezamowym, ziarnami sezamu i limonką. Odstawić na bok. Następnie wszystko (mięso, sałatkę z mikro ziół, cebulę z wiśniami, imbirem, natką, szczypiorkiem i kolendrą) nałożyć do bułeczek.

Poza sprawdzonymi przepisami od mistrza, dla każdego domowego szefa kuchni znaczenie mają urządzenia, na których pracuje. Innowacyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ ułatwi szybkie przyrządzanie potraw, a technologia DualCook pozwali przyrządzić dwa dania jednocześnie w różnych temperaturach, bez obawy o mieszanie się zapachów i smaków.
 
TRUSKAWKOWY SERNIK Z POMARAŃCZĄ I CZEKOLADĄ

Ciasto:
185 g masła
170 g cukru
90 g miodu
300 g mąki tortowej
22 g proszku do pieczenia
130 g kwaśniej śmietany min. 30%
170 g jaj
160 g wiórek czekoladowych
skórka z pomarańczy
 sorbet truskawkowy:
550 g przecieru truskawkowego
190 g stabilizowanego syropu cukrowego
4 g kwasu jabłkowego lub soku z cytryny
ciekły azot

Krem miodowy:
200 g mascarpone
50 g jogurtu naturalnego
70 g miodu
1 laska wanilii

Tatar truskawkowy:
150 g mielonych, świeżych truskawek
10 g fruktozy
oliwa z oliwek
sezonowany ocet balsamiczny
świeża mięta

Sposób przygotowania
W robocie kuchennym umieścić cukier, miód i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, używając końcówki uniwersalnej, aż masa nabierze jaśniejszego koloru. Następnie, dalej mieszając, przełączyć robot na maksymalną prędkość. W osobnej misce ubić jajka i kwaśną śmietanę. Do innej miski przesiać przez sito mąkę i proszek do pieczenia, łącząc je ze sobą. Przełączyć na niską prędkość i powoli dodawać masę z jajkami oraz mieszankę z mąką, stopniowo mieszając na przemian, do momentu, aż wszystko będzie połączone. Następnie dodać wiórki czekoladowe i sól i dokończyć mieszanie ręcznie za pomocą łopatki. Umieścić masę w foremce i schować do lodówki na 15 minut, aby zastygła.
 
Sorbet: Krótko zmiksować ze sobą przecier truskawkowy i wszystkie pozostałe składniki. Umieścić wszystko w mikserze kuchennym i zmrozić sorbet ciekłym azotem. Umieścić w zamrażarce na 20 minut, żeby się ustabilizował.

Krem miodowy: Dobrze wymieszać ze sobą wszystkie składniki i umieścić w osobnej misce w lodówce.

Tatar truskawkowy: Posiekać truskawki bardzo drobno. Dodać łyżeczkę fruktozy i zostawić na kilka minut do macerowania. Odcedzić nadmiar soku i doprawić oliwą z oliwek, sezonowanym octem balsamicznym i miętą. Ustawić piekarnik na 185 stopni i piec ciasto od 13 do 18 minut, w zależności od jego wielkości. Zaprezentować talerz według własnego uznania i udekorować świeżymi kwiatami.

Poza sprawdzonymi przepisami od mistrza, dla każdego domowego szefa kuchni znaczenie mają urządzenia, na których pracuje. Innowacyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ ułatwi szybkie przyrządzanie potraw, a technologia DualCook pozwali przyrządzić dwa dania jednocześnie w różnych temperaturach, bez obawy o mieszanie się zapachów i smaków.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej