x

Morawiecki: otwarcie gastronomii to wrażliwe działanie z punktu widzenia walki z pandemią

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    07.01.2021

Otwarcie gospodarki, a zwłaszcza branż najbardziej narażonych na kontakty społeczne, jest wrażliwym działaniem z punktu widzenia walki z pandemią - powiedział premier Morawiecki pytany o możliwość otwarcia gastronomii. O podtrzymaniu lub poluzowaniu restrykcji rząd poinformuje w przyszłym tygodniu.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Dziś wicepremier Jarosław Gowin, pytany na antenie Programu III Polskiego Radia, czy przyrost zakażeń SARS-COV2 i wzrost dziennej liczby zgonów może być zwiastunem przedłużenia lockdownu ocenił, że „na razie jest za wcześnie na jakiekolwiek prognozy".
– O wszelkich decyzjach dotyczących ewentualnego przedłużenia, bądź skrócenia, bądź rozluźnienia rygorów sanitarnych będziemy informować w przyszłym tygodniu – zapowiedział Gowin.

Czy skończy się lockdown gastronomii?
Z kolei premier Mateusz Morawiecki był pytany podczas poniedziałkowej sesji na Facebooku, kiedy branża gastronomiczna będzie mogła wrócić do normalnej działalności oraz czy jest szansa, że pracownicy gastronomii i innych „odgórnie zamkniętych branż” będą mieli możliwość wcześniejszego zaszczepienia się, by móc wrócić do normalnego funkcjonowania.

– Tutaj na pewno musimy poczekać na uspokojenie sytuacji pandemicznej. Otwarcie gospodarki, a zwłaszcza tych branż, które są najbardziej narażone na kontakty społeczne, jest niezwykle wrażliwym (...) działaniem z punktu widzenia skuteczności walki z pandemią – powiedział premier.

Jaka pomoc dla przedsiębiorców?
Morawiecki dodał, że dla najbardziej poszkodowanych branż, by przynajmniej częściowo zrekompensować im ubytek dochodów, rząd przygotował rekompensaty.
– Długo dość, za długo czekaliśmy na zgody ze strony Komisji Europejskiej. W końcu udało się przekonać KE i środki budżetu państwa polskiego angażujemy i będziemy dalej angażować w pomoc dla przedsiębiorców – zapewnił Morawiecki.

Natomiast wicepremier Gowin pytany dziś o pomoc dla firm dotkniętych pandemią  przypomniał, że już wkrótce zostanie ogłoszony przez przedstawicieli rządu program pomocy dla gmin górskich. – W ramach tego programu będziemy m.in. umożliwiali samorządom i refinansowali jednocześnie samorządom zawieszenie szeregu opłat dla przedsiębiorców w tych gminach – mówił minister.

Gowin wyjaśnił, że jeden z instrumentów tego wsparcia będzie polegał na tym, iż samorządy w tych gminach będą mogły umarzać podatek od nieruchomości. – Równocześnie rząd będzie refinansował samorządom 80 proc. kosztów tego umorzenia – wyjaśnił.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej