

ONA: pierwsza wegańska restauracja we Francji z gwiazdką Michelin


Przewodnik Michelin nagrodził 638 restauracji we Francji. Wśród nich znalazła się pierwsza restauracja wegańska wyróżniona gwiazdką.
– Słowa nie są wstanie wyrazić wszystkiego, co czuję w tej chwili. Dziękuję mojemu zespołowi, moim doradcom, przyjaciołom, rodzinie, klientom – napisała Claire Vallée na instagramowym profilu restauracji.
Otwarcie restauracji zostało sfinansowane z crowdfundingowej zbiórki oraz pożyczki banku Le Nef, który specjalizuje się we wspieraniu inicjatyw kierujących się etycznym podejściem do biznesu. Oprócz ONA, na świecie funkcjonują tylko dwie inne nagrodzone gwiazdką Michelin restauracje: Kajitsu w Nowym Jorku oraz Seven Swan we Frankfurcie.
54 debiutantów
W 2021 roku czerwony przewodnik nagrodził 638 restauracji. Na liście znalazły się łącznie 54 nowe restauracje z różnych części Francji, w tym 12 z regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur w południowo-zachodniej Francji, najwięcej spośród wszystkich regionów. Przewodnik wkrótce ma zdradzić także listę nagrodzonych restauracji z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Wyróżnione lokale poznamy 25 stycznia

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

