Szefem kuchni w Scorii został Paweł Stawicki, który przez ostatnie 10 lat kreował kulinarny charakter restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton. – W Mercato osiągnąłem bardzo dużo, w Scorii będę mógł rozwinąć nowe możliwości – powiedział nam Paweł Stawicki.
A na swym profilu na Facebooku wyjaśnił: – Nowy projekt, który tworzę od dawna umożliwi mi dalszy rozwój. Czas spędzony w Mercato był niesamowity. Pasję dzieliłem z wieloma ludźmi, którym chciałbym serdecznie podziękować. […] W nowym miejscu z pełnym zaangażowaniem, z grupą niesamowitych pasjonatów, będę dbał o zadowolenie gości i kontynuację rozpoczętej filozofii gotowania. W restauracji Scoria będziecie mogli doświadczyć niesamowitych przeżyć kulinarnych na najwyższym poziomie.
Jakiego menu możemy się spodziewać?
Paweł Stawicki nie chce zdradzać szczegółów. Podkreśla jedynie, że będzie bazował na kuchni polskiej, bo lokalne tradycje kulinarne są mu najbliższe. Łącząc nowoczesne techniki z klasycznymi, będzie wykorzystywał produkty z całego świata. Z pewnością możemy liczyć na menu degustacyjne i menu a la carte.
Kim jest Paweł Stawicki?
Przez 10 lat prowadził kuchnię Mercato w pięciu gwiazdkowym Hotelu Hilton Gdańsk. Zdobywał doświadczenie w takich restauracjach jak The Greenhouse w Londynie (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO w Oslo (3 gwiazdki Michelin) czy Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin). Dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus Tradycja & Nowoczesność 2019, odbył staż w restauracji RAW André Chiang’a na Tajwanie (2 gwiazdki Michelin).
W 2019 r. został nominowany do nagrody Szefa Roku według Gault&Millau.