x

Paweł Stawicki odchodzi z Hotelu Hilton Gdańsk. Będzie szefem kuchni w Scorii

Kategoria: Ludzie    25.01.2021

Utytułowany szef kuchni Paweł Stawicki po 10 latach pracy w restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton odchodzi w inne miejsce. Teraz przejmuje stery w restauracji Scoria, nowym lokalu na kulinarnej mapie Bydgoszczy.

Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy. Zdjęcie: Joanna Ogórek.
Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy. Zdjęcie: Joanna Ogórek.
Otwarcie restauracji Scoria w Bydgoszczy planowane jest na drugi kwartał 2021 roku, o ile oczywiście pozwolą na to aktualne wówczas obostrzenia epidemiczne. Lokal mieści się w nowo wybudowanej kamienicy. Właściciel miejsca chce na razie pozostać anonimowy. Wiadomo jednak, że to jego pierwszy biznes gastronomiczny, ale jednocześnie ma on ponad 30-letnie doświadczenie w prowadzeniu innej prywatnej działalności.

Szefem kuchni w Scorii został Paweł Stawicki, który przez ostatnie 10 lat kreował kulinarny charakter restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton. – W Mercato osiągnąłem bardzo dużo, w Scorii będę mógł rozwinąć nowe możliwości – powiedział nam Paweł Stawicki.
A na swym profilu na Facebooku wyjaśnił: – Nowy projekt, który tworzę od dawna umożliwi mi dalszy rozwój. Czas spędzony w Mercato był niesamowity. Pasję dzieliłem z wieloma ludźmi, którym chciałbym serdecznie podziękować. […] W nowym miejscu z pełnym zaangażowaniem, z grupą niesamowitych pasjonatów, będę dbał o zadowolenie gości i kontynuację rozpoczętej filozofii gotowania. W restauracji Scoria będziecie mogli doświadczyć niesamowitych przeżyć kulinarnych na najwyższym poziomie.

Jakiego menu możemy się spodziewać?
Paweł Stawicki nie chce zdradzać szczegółów. Podkreśla jedynie, że będzie bazował na kuchni polskiej, bo lokalne tradycje kulinarne są mu najbliższe. Łącząc nowoczesne techniki z klasycznymi, będzie wykorzystywał produkty z całego świata. Z pewnością możemy liczyć na menu degustacyjne i menu a la carte.  


Kim jest Paweł Stawicki?
Przez 10 lat prowadził kuchnię Mercato w pięciu gwiazdkowym Hotelu Hilton Gdańsk. Zdobywał doświadczenie w takich restauracjach jak The Greenhouse w Londynie (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO w Oslo (3 gwiazdki Michelin) czy Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin). Dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus Tradycja & Nowoczesność 2019, odbył staż w restauracji RAW André Chiang’a na Tajwanie (2 gwiazdki Michelin).
W 2019 r. został nominowany do nagrody Szefa Roku według Gault&Millau.


Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Australijczyk Joshua Treacy nowym szefem warszawskiego Nobu

Joshua Treacy - pochodzący z Australii szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem - obejmuje pozycję szefa kuchni restauracji Nobu w Warszawie. Tymczasem już na początku czerwca stołeczny hotel Nobu odwiedzi jeden z założycieli tej słynnej lifestylowej marki Nobu Matsuhisa.

Dawid Uszyński odmienia gdańską restaurację Sassy. Nowy szef kuchni stawia na azjatyckie fusion

Współtwórca warszawskich restauracji Japonki oraz Japonka Dawid Uszyński został szefem kuchni gdańskiej Sassy. Lokal przeszedł niedawno metamorfozę, której efektem jest zmiana koncepcji kulinarnej.

Patryk Burnicki szefem kuchni w Karma House Gościeńczyce

Patryk Burnicki, były szef kuchni restauracji U Fukiera rozpoczął pracę w mazowieckim kompleksie Karma House Gościeńczyce. Lokal ma serwować dania kuchni polskiej z azjatyckim twistem, a menu bazować będzie na produktach pochodzących głównie z własnych upraw i hodowli.

Federico J. González nowym CEO w Louvre Hotels Group. Zastąpi Pierre’a Frédérica Roulota

Federico J. González został nowym CEO Louvre Hotels Group. Firma dziękuje dotychczasowemu CEO Pierre’owi-Frédéricowi Roulotowi.

Marcin "TYTUS" GRABSKI: Hip-hop jest dla mnie biletem do świata wina

To nie winylowe płyty, ale butelki z winem są dziś głównym narzędziem pracy MARCINA "TYTUSA" GRABSKIEGO. O tym, jak zmienił swoje życie i z sukcesem prowadzi lokale oparte na winie, opowiada właściciel WINEM POWIŚLE, ŁASKAWOŚCI TYTUSA I ASFALT WINYLE I WINO.

Beata Śniechowska bohaterką "Foodmission" - serii wideo The Best Chef

Beata Śniechowska, współzałożycielka i szefowa kuchni wrocławskiego bistro Młoda Polska, jest bohaterką serii wideo "Foodmission" tworzonej przez zespół The Best Chef. To wyróżnienie, bo odwiedzają oni w niej najbardziej inspirujących twórców gastronomii w Europie. Do Polski wracają po 2 latach.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej