

Najstarsza kawiarnia świata Caffè Florian w Wenecji zbankrutuje?


Caffè Florian, wenecka kawiarnia od 300 lat działająca przy placu Świętego Marka, wkrótce może zniknąć z kulinarnej mapy Włoch. Lokal znalazł się w poważnych tarapatach finansowych - ma 6,5 mln euro strat.
Od momentu lockdownu kawiarnia jest jednak zamknięta, nie mogąc liczyć ani na odwiedziny turystów, ani mieszkańców Wenecji. – Miałem nadzieję aż do końca. Spodziewałem się, że rząd coś zrobi. Mamy 70 pracowników. Jeśli tak będzie dalej, zamkniemy się. Plac Świętego Marka nie żyje – mówi w rozmowie z gazetą „Corriere del Veneto” Marco Paolini, dyrektor generalny Sacra, firmy będącej właścicielem kawiarni.
Zamknięty z powodu pandemii Florian nie może niestety liczyć na pomoc ze strony państwa. W świetle obowiązujących we Włoszech przepisów, wsparcie nie przysługuje restauracjom czy kawiarniom, których obrót w 2019 roku przekroczył 5 milionów euro. Kultowy lokal, nawet pomimo strat spowodowanych ogromną powodzią dwa lata temu, nie klasyfikuje się do otrzymania pomocy. – W tym roku mamy 6,5 mln euro straty – mówi w cytowanym wywiadzie Paolini.
Obecnie kawiarnia prowadzi niewielki sklep online, w którym można kupić między innymi czekoladę, herbatę czy perfumy. To jednak za mało, by pokryć straty finansowe za ubiegły rok. – Jeśli znikniemy, zamkniemy nie tylko kawiarnię, ale także pewien rozdział w europejskiej kulturze – mówi dziennikowi „Süddeutsche Zeitung”, Marco Paolini.

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

