x

DelicioUS: kulinarna wyprawa przez smaki USA

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.01.2021

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i dania z grilla - udowodnia to program DelicioUS, którego celem jest przybliżenie przedstawicielom sektora handlowego i gastronomii oferty producentów amerykańskiej żywności.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
25 stycznia agencja Taste It All zainaugurowała amerykański program DelicioUS służący nawiązywaniu kontaktów i relacji z producentami artykułów spożywczych ze Stanów Zjednoczonych. Rozpoczęcie programu uświetniły warsztaty online, połączone z degustacją potraw i dopasowanych do nich kalifornijskich win. Przez meandry kulinarnych połączeń uczestników przeprowadził Adam Pawłowski, Master Sommelier i współautor książek z serii „Gościnność”.

Smaki Ameryki
Degustację otworzył paring oparty o placuszki z batata, guacamole, podwędzonego mintaja i relish z ogórka z koprem, którym towarzyszyło wino Edna Valley Sauvignon Blanc. Następnie uczestnicy spotkania online mogli spróbować homara z sosem aioli i jarmużem, w towarzystwie jabłka, kolendry i chipsu przygotowanego z długoziarnistego ryżu. To połączenie dopełniło Orin Swift Mannequin Chardonnay z 2018 roku, wino ze słynnego Napa Valley. Tuż po nim w menu zagościł wędzony łosoś z marynowanym burakiem, limonką i płatkami palonego kalafiora, którym partnerował Viognier od Gnarly Head.
Opalany łosoś w curry, ryż w zalewie mirin, słodki sos sojowy z syropem kolonym, imbirem i kolendrą, kompresowana marchewka z mango, imbirem, czosnkiem, kolendrą i ryż – tak przedstawiało się kolejne danie, tym razem sparowane z winem czerwonym - lekkim, ale aromatycznym Backhouse Pinot Noir.
Degustację zakończył pairing pieczonej w niskiej temperaturze wołowiny z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i parmezanowej polenty z rozmarynem. Jak na wołowinę przystało, połączenie to nie mogło się obyć bez aromatycznego i dobrze zbudowanego czerwonego wina, a takim okazał się William Hill  Cabernet Sauvignon z rocznika 2017.

Najsmaczniejszy serial na Facebooku
Jednak połączenie wina i jedzenia to nie wszystko. Warsztatom towarzyszyła też premiera pierwszego odcinka programu „DelicioUS – serial o amerykańskiej kuchni i kalifornijskim winie”, który można było obejrzeć za pośrednictwem platformy Facebook. Prowadzącą program jest dziennikarka Katarzyna Bosacka, która w kolejnych odcinkach gotuje na ekranie dania z wołowiny, ryb z Alaski (dzikiego łososia i mintaja), homarów, cieciorki i soczewicy oraz batatów i ryżu. Towarzyszą jej Tomasz Prange-Barczyński (red. nacz. „Fermentu”) oraz sommelierzy Piotr Kamecki i Adam Pawłowski, którzy dzielą się swoimi wspomnieniami z wędrówek po winnych szlakach Kaliforni.

Link do premierowego odcinka:
https://www.facebook.com/TasteItAllPoland/videos/457422165259393/

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej