– Rząd ewidentnie naruszył prawo, ograniczając nam swobodę prowadzenia działalności gospodarczej w sposób niekonstytucyjny. W pozwie restauratorzy będą domagali się utraconych korzyści od Skarbu Państwa na skutek działań rządu – tłumaczył w rozmowie z OuiChef.pl lider inicjatywy Pozwu Zbiorowego Gastronomów, Krzysztof Heller.
Niezgodne z prawem działania
IGGP nie zdradza na jakich argumentach ma opierać się pozew, ale z całą pewnością istotnym jego elementem będzie rządowe rozporządzenie o zamknięciu restauracji, które wielu restauratorów uważa za niezgodne z prawem – Żądaniem pozwu zbiorowego będzie ustalenie odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkodę wyrządzoną przez niezgodne z prawem działania i zaniechania przy wykonywaniu władzy publicznej, w związku z wystąpieniem stanu zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii COVID-19. – czytamy w oświadczeniu Izby opublikowanym na facebookowym profilu IGPP.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej chce, aby odszkodowanie objęło podmioty, które w poniosły straty finansowe nie tylko w skutek pierwszego lockdownu, ale także późniejszych ograniczeń. – Oczekujemy od Sądu rozstrzygnięcia, iż Skarb Państwa powinien zapłacić Firmom odszkodowania. W przypadku wygrania tej sprawy, w indywidualnych procesach sądowych Firmy dochodzić będą zasądzenia konkretnych kwot odszkodowania. Istnieje również możliwość wypłaty odszkodowania wskutek zawarcia ugody – czytamy w oświadczeniu.
Planowany termin złożenia pozwu to początek drugiego kwartału 2021.