x

Przystanek Piekarnia: jest popyt na zdrowe, dobre pieczywo

Kategoria: Miejsca    11.02.2021

Sieć Przystanek Piekarnia otworzyła w czasie pandemii dwa nowe lokale, ale jeden już istniejący trzeba było zamknąć. O koncepcie, który jest czymś więcej niż tylko sklepem i planach z nim związanych opowiada Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią.

Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Skąd wziął się pomysł na stworzenie sieci, jaka jest jej historia?
Marta Anusz: Piekarnia powstała w Piasecznie w 1989 r. Obecnie funkcjonujemy pod nazwą Przystanek Piekarnia, pierwszy punkt powstał w Piasecznie przy ul. Szkolnej w 2013 r. Rodzinna tradycja wypieku przekazywana jest u nas z pokolenia na pokolenie i bazuje na pieczywie produkowanym na naturalnym zakwasie. Wyróżnia nas wieloletnie doświadczenie, rzemieślniczy wyrób, własnoręcznie stworzone receptury na pieczywo, naturalność.

Zakwas dojrzewa kilkanaście godzin, tworzymy go sami od podstaw. Nie stosujemy żadnych gotowych mieszanek, nie skracamy procesu produkcji chleba. Sami tworzymy receptury i wprowadzamy nowe gatunki pieczywa. Stworzyliśmy jedyną na rynku piekarniczym linię pieczywa 100% orkiszowego z Bingen na zakwasie orkiszowym. Jako jedna z nielicznych piekarni posiadamy certyfikat Polskiego Towarzystwa Świętej Hildegardy z Bingen, gwarantującym prozdrowotne właściwości produkowanego przez Przystanek Piekarnia pieczywa orkiszowego.

Jaki jest zasięg sieci i czy w przyszłości zamierzacie rozwijać się także w innych regionach kraju?

Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Punkty mamy w różnych dzielnicach Warszawy oraz w Piasecznie. W chwili obecnej koncentrujemy się na najbliższym rynku w aglomeracji warszawskiej ze względu na krótki okres przydatności do spożycia pieczywa i ograniczenia związane z jego transportem.

W ciągu roku otworzyliśmy dwa nowe Przystanki Piekarnia w Warszawie: przy Powstańców Śląskich oraz przy Konstancińskiej. Jednocześnie ze względu na pandemię musieliśmy zamknąć punkt w centrum Warszawy. Zamknięcie biur, szkół, uczelni, zmniejszony ruch pieszych spowodowały, że centrum miasta zupełnie zamarło i do tej pory nie wróciło do normy w porównaniu do zeszłego roku. Obecnie sytuacja jest bardzo dynamiczna, ale konsumenci zdrowego pieczywa na szczęście dopisują. Od naszych klientów wiemy, że naszych punktów brakuje na Białołęce i Targówku, więc w tamtych okolicach będziemy szukać kolejnych lokalizacji dla naszych punktów.

Czy myślicie o stworzeniu sieci franczyzowej?
– Obecnie wszystkie punkty należą do nas. Być może po ustabilizowaniu się rynku po okresie pandemicznym będziemy tworzyć możliwość współpracy z osobami z zewnątrz.

Czy każdy z waszych lokali ma jednolity wystrój?
– Każdy z punktów jest projektowany przez architekta, który wprowadza stałe elementy wnętrza: lady, płytki, cegły, roślinność. Jednak wszystko zależy od specyfiki punktu i dlatego każdy projekt jest tworzony indywidualnie dla danej z lokalizacji.

Co to znaczy, że Przystanek Piekarnia to więcej niż sklep? Na czym ten koncept polega?

Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym oprócz pieczywa nasi klienci mogą usiąść, napić się kawy, zjeść słodkości, przekąski, śniadania. W Piasecznie od ponad roku działa Gastro Przystanek Piekarnia, połączenie konceptu piekarni z restauracją, w którym można również zjeść pożywne śniadanie, lunche, pizze, różne dania z karty, napić się wina. Oczywiście obecnie wszystko w ramach oferty na wynos.

W ofercie mamy hummusy, pasty, smalce wegańskie naszej produkcji. Proponujemy też świeżo wyciskane soki, kanapki produkowane na miejscu z naszego pieczywa, naleśniki, kisze. Posiadamy własną linię tłoczonych soków na zimno JarekJanek. W minionym roku wzbogaciliśmy ofertę o makarony orkiszowe, które również sami produkujemy. Od kilku sezonów produkujemy rzemieślnicze lody. Oprócz tego współpracujemy z dostawcami konfitur LaKoguta, naturalnych miodów, domowych soków owocowych, herbat.

Gdzie wypiekane jest pieczywo i słodkości?
– Zakład produkcyjny znajduje się w Piasecznie i stąd pochodzi pieczywo oraz wyroby cukiernicze, hummusy, pasty, makarony.

Czy oferujecie jakieś dodatkowe usługi?
– Od zeszłego roku umożliwiamy również zakupy naszych wyrobów z dostawą do domu. Formularz zamówienia dostępny jest na stronie: www.przystanekpiekarnia.pl.

Które produkty z oferty Przystanku Piekarnia są hitami sprzedażowymi?
– Nasze autorskie pieczywo 100% orkiszowe: chleby, bułki oraz ciasteczka orkiszowe, chleby żytnie na zakwasie, ciasto drożdżowe, które smakuje jak u babci, serniki, brownie, pyszne torty.

A kto jest klientem Przystanku Piekarnia?
– Naszą ofertę kierujemy do wszystkich osób, którym nieobojętny jest świadomy wybór zdrowego pieczywa. Dla osób, które po zjedzeniu „zwykłego” pieczywa z dużych sklepów odczuwają ciężkość na żołądku, mają zgagę. Wiele osób przychodzi do nas po pieczywo orkiszowe, chleby żytnie na zakwasie. To nie jest pieczywo głęboko mrożone, z gotowych mieszanek. Do jego stworzenia potrzebujmy czasu, nie polepszamy natury lecz pozwalamy jej się wykształcić. Takie są nasze zakwasy, na bazie których powstają nasze chleby. Nawet tzw. zwykłe pieczywo pszenne typu bagietki, czy ciabatty produkujemy na długodojrzewającym zakwasie pszennym, aby gluten był bardziej podatny na trawienie przez nasz organizm.

Za handelextra.pl.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej