- Prelegenci Madrid Fusion: Juan Luis Martínez i José Luis Saume, Juan Sebastián Pérez, Davide Caranchini i Joshua Niland / Zdjęcie: materiały prasowe
Gastronomia – wspólna sprawa
Tematyka tegorocznego kongresu ma krążyć wokół krótkiego cyklu produkcji żywności i najlepszych sposobów na ekonomiczne wykorzystanie produktów. Pozostałe zagadnienia to m.in. uprawy biodynamiczne, miejskie uprawy i koncepcja tzw. miast jadalnych, a więc przestrzeni miejskich, w których hodowane są nie tylko rośliny ozdobne, ale także warzywa i owoce, dostarczające pokarm mieszkańcom.
Tegoroczny kongres skupiać się będzie na gastronomii łączącej producentów, hodowców, restauratorów i prawodawców, którzy wspólnie powinni dążyć do stworzenia zrównoważonego systemu żywnościowego.
Światowa czołówka szefów kuchni
- Zdjęcie: materiały prasowe
Spodziewany jest też przyjazd Juana Sebastiána Péreza (Ekwador). W rodzinnym Quito kieruje ruchem Chef to Farm, nad którym pracuje od dziesięciu lat, podróżując po całym kraju i jego rezerwatach ekologicznych, pracując ze zbieraczami kakao, hodowcami i rolnikami. Juan Luis Martínez i José Luis Saume (Mérito, Lima) przywiozą do Madrytu kuchnię będącą połączeniem smaków wenezuelskich i peruwiańskich. Ten koncept zapewnił im miejsce na liście 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej w 2020 roku.
Hiszpanię podczas Madrid Fusion mają reprezentować z kolei Xavier Pellicer (Healthy Kitchen), Ignacio Echapresto (Venta Moncalvillo), Pedro Sánchez (Bagá), Ángel León (Aponiente) i Ricard Camarena (Restaurante Ricard Camarena).
– Klienci, którzy są coraz bardziej uważni i krytyczni wobec tego, co konsumują, wymagają przejrzystości. Chcą, aby ich jedzenie miało jak najmniejszy wpływ na środowisko, ponieważ zdają sobie sprawę, że wpływa ono nie tylko na zdrowie, ale też na modele produkcji żywności na naszej planecie. Niedopuszczalne jest dziś myślenie, że możemy wyczerpywać jej zasoby – mówi José Carlos Capel, przewodniczący Madrid Fusión.
Podczas kongresu zostanie zaprezentowana także działalność World Central Kitchen, założonej przez szefa kuchni José Andrésa organizacji charytatywnej pomagającej najuboższym i potrzebującym, którzy zostali dotknięci skutkami pandemii Covid – 19. Organizacja działa w 40 miastach na świecie.