x

Konkurs barmański World Class powraca po roku przerwy

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    04.03.2021

Organizator konkursu oficjalnie ogłasza: koniec czekania! Po roku przerwy spowodowanej pandemią, polscy barmani znów będą mogli się zmierzyć się w turnieju umiejętności i kreatywności. Właśnie wystartowały krajowe kwalifikacje do World Class Competition 2021. Finał odbędzie się w Madrycie.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
World Class to konkurs wszechstronnie oceniający umiejętności i kreatywność barmanów. To także wielkie emocje rywalizacji, forum wymiany wiedzy i doświadczeń, kreowania trendów, święto smaku i gościnności, na które co roku czekają tak adepci, jak i weterani sceny barmańskiej w Polsce oraz na świecie.

– Wyczekiwany przez całe środowisko barmańskie, wytęskniony przez pasjonatów sztuki koktajlowej, konkurs powraca! Tych wrażeń brakowało w 2020 roku – cieszy się Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG.

Maciej Mazur zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition 2019 w Glasgow – zajął 15. lokatę i jest to najwyższy wynik Polaka do tej pory. Właśnie pod jego okiem oraz Marcina Kruka z Warszawy (zwycięzcy World Class Poland 2018), przygotowywać się będą i rywalizować w nowej edycji konkursu tegoroczni kandydaci.

Formuła konkursu
W tym roku o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class ubiegać się będzie ponad 10 tysięcy barmanów w 60 krajach. Krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland, przyjmować będzie zgłoszenia do 21 marca za pośrednictwem strony DiageoBarAcademy.com.

Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z czterech prezentacji opisanych w regulaminie.
– Okres pandemii jest trudny dla całej sceny barmańskiej, ale jestem pewien, że barmani świetnie wykorzystali ten czas na rozwój umiejętności i innowacji. To pozwala oczekiwać wielu zgłoszeń do konkursu i pokazu ogromnej kreatywności za barem – wyznaje Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, który rozwija koncept barowy dla sieci restauracji “ORZO” oraz hiszpańskiej restauracji “El Botellón” w Warszawie.

Dwadzieścioro czworo barmanów i barmanek (top 24), których internetowe prezentacje okażą się najlepsze, spotka się już osobiście w krajowym półfinale i finale World Class Poland. Wydarzenie odbędzie się w dniach 26-29 kwietnia. Spośród kandydatów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2021, który otrzyma bilet na zawody 5-8 lipca w Madrycie.

– Organizator konkursu wypracował szereg procedur i scenariuszy, by zapewnić, że etapy krajowe etapy oraz globalny finał mogły się odbyć w sposób bezpieczny i zgodny ze wszystkimi obowiązującymi wytycznymi chroniącymi zdrowie uczestników – zapewnia Bartosz Paśko, Kierownik Aktywacji w kanale On Trade, Diageo Reserve.

W stronę sławy
World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.

Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej