Winiarski symbol Niemiec
Jeśli jest jakieś wino, które uosabia wina z Niemiec, to bez wątpienia jest to właśnie riesling! Obecnie ta odmian winogron uprawiana jest we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.
W niemieckich winnicach na powierzchni 24.049 ha uprawia się blisko 40 procent wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat, Mozela i Hesja Nadreńska są trzema największymi na globie regionami upraw rieslinga (odpowiednio: 5.865, 5.435 i 4.855 ha).
Smak terroir
Wybór rieslingów jest szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz kierunki smakowe. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, z odmiany tej produkowane są wina jakościowe. Typowy riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, a na podniebieniu wyczuwalna jest rasowa kwasowość.
Poza wszechstronnością w połączeniu z jedzeniem, riesling może być najbardziej znany z odzwierciedlania smaku terroir, w którym jest uprawiany. Ciężkie gleby gliniaste akcentują aromaty cytrusów, kolorowy piaskowiec nadaje winom niuans moreli, a gleby łupkowe podkreślają nuty mineralne, niekiedy przywodzące na myśl krzemień. Rieslingi świetnie znoszą starzenie. Dojrzałe rozwijają charakterystyczną, szlachetną nutę nafty, która sprawia największą rozkosz koneserom.
Obecnie riesling znów przeżywa renesans, a oferta win z Niemiec znacznie zyskała na jakości.