x

13 marca - urodziny rieslinga

Kategoria: Wino    12.03.2021

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 586. urodziny. W tym dniu w 1435 roku po raz pierwszy pojawiła się w dokumencie wzmianka o tej odmianie winogron.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
13 marca 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator hrabiego Johanna IV z Katzenelnbogen, zakupił sześć sadzonek Riesslingen, które miał posadzić w winnicy w Rüsselsheim (miasto położone niedaleko Frankfurtu, w którym obecnie budowane są samochody Opla). W dokumencie sprzedaży po raz pierwszy w historii pojawia się słowo „riesling". Dlatego też możemy twierdzić, że 13 marca to dzień urodzin rieslinga. W oryginale wzmianka w dokumencie brzmiała: „Item 22 ß umb seczreben rießlingen in die wingarten" – zakup 6 sadzonek za cenę wynoszącą 22 szylingi.

Winiarski symbol Niemiec
Jeśli jest jakieś wino, które uosabia wina z Niemiec, to bez wątpienia jest to właśnie riesling! Obecnie ta odmian winogron uprawiana jest we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.
W niemieckich winnicach na powierzchni 24.049 ha uprawia się blisko 40 procent wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat, Mozela i Hesja Nadreńska są trzema największymi na globie regionami upraw rieslinga (odpowiednio: 5.865, 5.435 i 4.855 ha).

Smak terroir
Wybór rieslingów jest szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz kierunki smakowe. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, z odmiany tej produkowane są wina jakościowe. Typowy riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, a na podniebieniu wyczuwalna jest rasowa kwasowość.

Poza wszechstronnością w połączeniu z jedzeniem, riesling może być najbardziej znany z odzwierciedlania smaku terroir, w którym jest uprawiany. Ciężkie gleby gliniaste akcentują aromaty cytrusów, kolorowy piaskowiec nadaje winom niuans moreli, a gleby łupkowe podkreślają nuty mineralne, niekiedy przywodzące na myśl krzemień. Rieslingi świetnie znoszą starzenie. Dojrzałe rozwijają charakterystyczną, szlachetną nutę nafty, która sprawia największą rozkosz koneserom.
Obecnie riesling znów przeżywa renesans, a oferta win z Niemiec znacznie zyskała na jakości.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej