- Henryk Nieciejowski. Zdjęcie: materiały prasowe
„Drogi Henio,
Tak chciałeś, aby się do Ciebie zwracać. Trudno nam pisać o Tobie w czasie przeszłym – dla nas nadal JESTEŚ. I tak zostanie.
Bardzo dziękujemy za to, że mogliśmy razem z Tobą pracować, śmiać się, dyskutować, a przede wszystkim uczyć się od Ciebie. Byłeś jedynym w swoim rodzaju człowiekiem. Dziękujemy za to, że mogliśmy być blisko Ciebie przez te wszystkie lata.
Do zobaczenia,
Koledzy i koleżanki, Przyjaciele”
Redakcja magazynu "Food Service" i portalu Ouichef.pl składa kondolencje rodzinie, bliskim i znajomym pana Henryka.
HENRYK NIECIEJOWSKI
Urodził się 25 listopada 1960 roku w Kożuchowie, po skończeniu liceum wyjechał zagranicę i w kilku krajach doskonalił swój kunszt kulinarny. Swoje pierwsze kroki w karierze stawiał w rodzinnym mieście - Nowej Soli. Szkolił się w ekskluzywnych kuchniach restauracji szwajcarskich oraz u światowych tuzów kulinariów m.in. takich jak Gordon Ramsey.
W wieku zaledwie 21 lat został zaproszony do objęcia posady szefa kuchni przez klub Ambasady Jugosłowiańskiej w Warszawie, a następnie w jednej z pierwszych, prywatnych restauracji w Polsce – Pałacu Błękitnym. W 1991 r. odpowiadał za stworzenie oferty gastronomicznej dla Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. W swojej pracy Henryk łączył międzynarodowe trendy kulinarne z polską, autentyczną kuchnią w nowatorskiej odsłonie.
Od prawie 30 lat związany był z Grupą Belvedere. W czasie swojej kariery zawodowej miał okazję poznać najlepsze restauracje na świecie, a także gościć wielu szefów kuchni uhonorowanych gwiazdką Michelin Guide. Wśród gości, którzy kosztowali jego dań były koronowane głowy, prezydenci, premierzy, gwiazdy filmowe i artyści ze świata muzyki.
Oprócz pracy kochał kulinarne podróże po świecie, z których przywoził ciekawostki do tworzonych przez siebie potraw. Był szefem do zadań specjalnych – nie było dla niego rzeczy niemożliwych. Od deserów w kształcie torebki Chanel po wykwintne dania dla Baracka Obamy – swoją kreacją zachwycał zarówno pracowników firmy jak i gości.
To m.in. dzięki niemu firma zdobyła wiele prestiżowych nagród i wyróżnień. W 2007 roku restauracja Belvedere po raz pierwszy została uhonorowana wyróżnieniem w przewodniku Michelin Guide, które otrzymuje niezmiennie od 8 lat. Belvedere Catering by Design pod opieką kreatywną Henryka został w 2014 roku laureatem nagrody MP Power Awards za projekt cateringowy dla linii Fly Emirates. W tym samym roku z ogromną precyzją zrealizował w Krakowie rekordową w Polsce, serwowaną kolację dla 2700 osób!
W środowisku gastronomicznym ceniona osobowość. Mówiono o nim – człowiek legenda. Uwielbiany przez kolegów z pracy za swoje poczucie humoru, empatię, koleżeńskość, życzliwość, transparentność w komunikacji.