x

Dania bezmięsne, diety roślinne - z czym to się je?

Kategoria: Lifestyle - styl odżywiania    16.04.2021

"W knajpie X zaproponowano mi rybę jako danie wege. Kiedy oni w końcu nauczą się, że to też jest mięso?" - podobne wpisy co jakiś czas pojawiają się na facebookowych grupach dla wegan i wegetarian.

Łukasz Flieger
Łukasz Flieger
I chociaż zestaw produktów dopuszczalnych w dietach wegetariańskich i roślinnych nie jest wiedzą tajemną, to jednak takie incydenty dowodzą, że najwyraźniej nadal nie jest to wiedza całkowicie powszechna. A szkoda, bo dzięki niej można by uniknąć wielu niepotrzebnych nieporozumień. Dlatego napisałem poniższy tekst, którego celem jest prosta i krótka charakterystyka najczęściej spotykanych typów „roślinożerców”. 
Największe kontrowersje budzi przekonanie, że potrawy rybne są wegetariańskie. Wynika to bezpośrednio z tradycji religijnej, według której post oznacza unikanie mięsa, ale dozwolone jest jedzenie ryb. Trzeba jednak pamiętać, że wegetarianizm we współczesnym rozumieniu całkowicie odrzuca spożywanie ryb i owoców morza. Podejście pozwalające na ich jedzenie jest wyborem pośrednim i nosi nazwę „semi- wegetarianizmu” lub bardziej precyzyjnie – „peskatarianizmu” (od włoskiego pesce, czyli ryby). Warto więc mieć w menu jakąś pozycję rybną, ale proponowanie jej jako opcji wegetariańskiej może wywołać niemałe zmieszanie. 
Wegetarianin nie wybierze zatem żadnego dania z mięsa lub ryby. Desery z galaretką na bazie żelatyny też nie będą dla niego atrakcyjną pozycją w menu, podobnie jak zupa ugotowana na mięsie lub kościach. Za to prawdopodobnie chętnie zje coś z serem, mlekiem lub z jajkami. Chociaż tutaj też mogą pojawić się zgrzyty. Dla wegetarianina istotne może być pochodzenie produktu, czyli numeracja znajdująca się na opakowaniach i skorupkach jajek. Oznacza ona warunki, w jakich hodowane były kury. Jajka „0” i „1” pochodzą odpowiednio z chowu ekologicznego i chowu wolnowybiegowego, a wegetarianie najpewniej chętnie po nie sięgną. Największy kłopot może pojawić się w przypadku „trójek”, które pochodzą z chowu klatkowego. Dla osoby, która zrezygnowała z mięsa ze względów etycznych, „trójka” może być nieodpowiednia i będzie to bezpośrednio związane z warunkami, jakie panują w systemie hodowli klatkowej. Oczywiście istnieje również wegetarianizm ścisły, zwany częściej weganizmem. Dieta wegańska jest w pełni roślinna, a zatem wyklucza nie tylko produkty zwierzęce (mięso, żelatyna), ale również wszystkie produkty odzwierzęce, czyli jajka, mleko i nabiał. Powody przejścia na dietę roślinną są różne, ale najczęściej wiążą się z kwestiami etycznymi, środowiskowymi, zdrowotnymi lub po prostu smakowymi. 
Podczas przygotowywania menu warto pamiętać, że chociaż wegetarianie i weganie stanowią 8,4% polskiego społeczeństwa, to według przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl raportu „Kuchnia roślinna w Polsce”, tylko 2% osób sięgających przynajmniej kilka razy w miesiącu po dania w pełni roślinne to ściśli weganie, natomiast pozostałe 54% badanych deklarujących takie nawyki to wegetarianie, fleksitarianie i oczywiście osoby na diecie tradycyjnej. Niezależnie więc od tego, czy weganie są twoimi klientami, zadbaj o to, by mieć w karcie opcję w pełni roślinną albo przynajmniej danie wegetariańskie, które bez problemu (i utraty walorów!) można całkowicie uroślinnić. I koniecznie pochwal się tym!

Autor: Łukasz Flieger

Felieton ukazał się w „Food Service" 3/2021 nr 203.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

It’s Bean: fasola jaś w roli głównej [WYWIAD]

Paulina Barros i Katarzyna Siczek założycielki It's Bean produkują alternatywy nabiału na bazie polskiej fasoli. Jak mówią, chciały ją trochę odczarować, gdyż wielu osobom fasola nadal kojarzy się głównie z ciężkostrawną ... po bretońsku.

Jajka nie tylko do zjedzenia. Wielkanocne obrządki w Polsce i na świecie

W rozmaitych wierzeniach, filozofiach i tradycjach jajko pojawiało się już od czasów starożytnych. To uniwersalny symbol odradzającego się życia i nadchodzącej wiosny. Jak wykorzystywane jest w tradycjach wielkanocnych różnych krajów?

Violife najlepszą wegańską alternatywą sera na świecie

Violife Grecki Biały został uznany za najlepszą wegańską alternatywę sera na świecie w rankingu platformy Abillion. Na piątym miejscu tego samego zestawienia znalazł się Violife Kremowy.

Piotr Grabowski (foodtech.ac): Rewolucja plant-based jest jeszcze przed nami

O roślinnych trendach na rok 2023 rozmawiamy z Piotrem Grabowskim, współzałożycielem foodtech.ac, pierwszego w Polsce akceleratora start-upów z branży spożywczej.

Czy Polacy przestrzegają Wielkiego Postu? Pytamy Pyszne.pl, Glovo i Uber Eats

Trwa katolicki Wielki Post, a związane z nim żywieniowe nawyki rodaków przekładają się na rodzaj posiłków zamawianych online za pośrednictwem platform delivery. Notują one więcej "postnych" zamówień, mimo spadku liczby osób, które deklarują się jako praktykujący katolicy.

Młodzi wybierają żywność przyszłości i zachęcają do zmian starsze pokolenia

Młodzi Polacy masowo zmieniają nawyki - wybierają żywność, która łączy korzyści dla zdrowia i planety. Do takich samych zmian zachęcają bliskich ze starszych generacji. W tej żywieniowej rewolucji, napędzanej przez pokolenie Z, kluczową rolę pełnią produkty roślinne.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej