x

Wystartował konkurs barmański World Class. Po raz pierwszy jako reality show

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.04.2021

Po rocznej przerwie World Class powrócił, by mimo lockdownu promować scenę barmańską i kulturę koktajlową. Półfinały i finał potrwają do 29 kwietnia. Po raz pierwszy rywalizacja barmanów ma formułę reality show. Zmagania krajowych półfinalistów mogą oglądać fani kultury koktajlowej z całego kraju.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W szóstej, ogólnopolskiej edycji World Class Poland, czyli krajowych kwalifikacjach do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie uczestniczy 23 zawodników z 8 miast: Krakowa, Warszawy, Gdańska, Bydgoszczy, Lublina, Łodzi, Opola i Katowic. Wszyscy walczą w krajowym półfinale. Zwycięzca z tytułem Barmana Roku World Class Poland weźmie udział w globalnym finale, w którym o tytuł najlepszego barmana będzie rywalizować z 55 barmańskimi talentami z całego świata.

– Mimo nadal niestabilnej sytuacji, która odbija się na restauratorach i środowisku barmańskim, postanowiliśmy przeprowadzić konkurs World Class w tym roku. Chcemy w czasach lockdownu dać wsparcie ludziom tworzącym polską scenę koktajlową, aby nadal rozwijali swoje umiejętności i byli w pełni gotowi, by wreszcie na nowo powitać swoich gości – mówi Bartosz Paśko, koordynator polskiej edycji konkursu World Class.

Reality show
Po raz pierwszy rywalizacja barmanów ma formułę reality show. Do tej pory fani kultury koktajlowej mogli obserwować finał krajowego konkursu podczas wydarzeń na żywo w Warszawie. W 2021 roku, po raz pierwszy w historii konkurs jest zorganizowany w formule internetowego serialu, a pracę najlepszych barmanów można oglądać „od kuchni”.

– Jesteśmy podekscytowani nową formułą konkursu. Z ponad 20 najlepszymi barmanami spotkamy się na żywo, z zachowaniem wszelkich procedur bezpieczeństwa. Novum jest to, że ostateczne zmagania przed światowym finałem przybiorą formę podobną do kulinarnych reality show. To oznacza, że emocjami rywalizacji, wraz z ogromną dawką adrenaliny, będziemy się dzielić z widzami w całej Polsce – opowiada Maciej Mazur, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG, Barman Roku World Class Poland 2019, który podczas światowego finału w Glasgow zajął 15. lokatę, najwyższy wynik Polaka do tej pory.

Półfinaliści World Class Poland to utalentowani ludzie z wiedzą, pasją i entuzjazmem. Muszą pokonać konkurentów, zmierzyć się z czasem i tremą, tworząc koktajle pod okiem międzynarodowej sławy jurorów oraz kamer. Przed nimi szereg wyzwań, które relacjonuje dziennikarz i prezenter radiowy oraz telewizyjny, Maciej Rock.

– Od lat widzowie zasiadają przed telewizorami lub monitorami, by obserwować grillowanie, blanszowanie, ale też krople potu na czołach uczestników kulinarnych reality shows. Czas na barmanów! Zamiast piekielnej kuchni, zobaczycie piekielnie trudne zadania barmańskie, wzloty, ale pewnie też upadki uczestników. Przekonacie się też, co kryje się za tajemniczą miksturą, którą podaje wam barman – mówi Maciej Rock.

O konkursie
Polska aleja sławy World Class liczy już pięć gwiazd. Dotychczasowi reprezentanci w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

World Class Competition jest najbardziej prestiżowym konkursem barmańskim globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. W 2020 roku konkurs World Class został odwołany na całym świecie z powodu pandemii COVID-19.

Światowy finał World Class Competition zaplanowano na początek lipca 2021 roku. Po raz pierwszy wydarzenie – od konkursu, przez branżowe panele eksperckie, po masterclass – będzie się odbywać w pełni online.

Półfinaliści World Class Poland 2021
GDAŃSK
Angelika Leśniewicz, Salty Bar, Gdańsk
Aleksander Pelowski, Mała Sztuka, Gdańsk
Dawid Skrzypek, Treinta y Tres, Gdańsk
Aneta Wawrzyniak, Salty Bar, Gdańsk

KRAKÓW
Alicja Bączyk, TAG., Kraków
Krzysztof Kalita, Kraina Szeptów, Kraków
Artur Kozłowski, TAG., Kraków
Cezary Nowak, TAG., Kraków
Łukasz Ogórek, Opus Lounge Bar, Kraków
Grzegorz Pikulski, NEON, Kraków
Piotr Szreniawski, Better CUT, Kraków
Alexander Wolańczyk, Better CUT, Kraków

WARSZAWA
Daniel Błaszczyk, Bank Club, Warszawa
Grzegorz Dąbrowski, Klar Cocktail Bar, Warszawa
Katarzyna Ferens, Lorneta Bar, Warszawa
Ewelina Figiel, Loreta Bar, PURO Hotel, Warszawa
Łukasz Plewka, Worek Kości, Warszawa
Uladzislau Tomchyk, Niewinni Czarodzieje 2.0, Warszawa

POZOSTALI
Davyd Ilinskyi, DoSopotu Club & Lounge, Katowice
Bartosz Leszczyński, Mąka i Wół, Opole
Olga Palamarchuk, 2Pier Sushi House, Lublin
Alexander Pasieka, Prywatka Bydgoszcz
Bartłomiej Wójcik, Spirit Bar, PURO Hotel, Łódź


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej